БФБ завърши последния ден на февруари на плюс


БФБ завърши последния ден на февруари на плюс
Снимка: Getty Images

2006

Последният работен ден от месеца приключи с ръстове за основните борсови измерители, като SOFIX добави 0.36% и приключи февруари на ниво от 487.79 пункта. Търговският оборот на Българска фондова борса достигна 586 хил. лева.

Сред водещите позиции днес отчитаме известен оптимизъм у инвеститорите. На челно място застава "Агрия груп холдинг" АД, чиято пазарна оценка нараства с 5.61% до 9.04 лева за една ценна книга след публикуването на консолидирания отчет за четвъртото тримесечие на 2014 година на дружеството.

По-сериозни ръстове от 3-4% отчитат още емисиите на "Химимпорт" АД, "Енерго-Про мрежи" АД и "Първа инвестиционна банка" АД, а с по-скромни повишения под 1% завършват активно търгуваните през последните седмици "Адванс Терафонд" АДСИЦ и "Трейс груп холд" АД.

На пазара за компенсаторни инструменти изтъргуваните обеми бяха ниски, но все пак компенсаторните записи и боновете за земеделска земя поскъпнаха до съответно 44.8 и 52 стотинки за лев номинал.

Европейските капиталови пазари днес се задържаха около 7-годишния си връх в очакване на старта на програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка на стойност 60 млрд. евро, която ще започне през следващия месец.

Седмичен обзор на БФБ

Международните финансови пазари се намират във възход и продължават своето силно представяне и нови рекордни равнища. Излезлите до този момент финансови отчети на компаниите в Европа са предимно добри, което заедно с успокояването на обстановката около гръцкия дълг също подпомага най-големите европейски пазари, като основен фактор за растежа остава планираната от Европейската централна банка програма за изкупуване на облигации на стойност 60 млрд. евро на месец.

Това обаче не се отнася за Българска фондова борса, която е сред най-зле представящите се борси на Стария континент през тази година. В предстоящата кратка работна седмица на родния пазар можем да очакваме запазване на негативния сантимент на родните инвеститори и слаба активност. В хода на седмицата инвеститорите по света ще следят за решенията за лихвените проценти на австралийската, канадската и английската централни банки, както и пресконференцията на Европейската централна банка в четвъртък.

В началото на новия месец Националният статистически институт ще ни предложи данни за цените на електрическата енергия и природния газ за индустрията и домакинствата за втората половина на 2014 година, както и фискални данни за подсектори "Централно държавно управление" и "Социалноосигурителни фондове" за месец януари. В края на седмицата можем да очакваме статистика за брутния вътрешен продукт на страната за миналата година, както и информация за производителността на труда и заетостта и отработените човекочасове през последното тримесечие. Българска народна банка ще ни предостави дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички