Цената на петрола промени курса след спада на напрежението между Иран и Израел


Цената на петрола промени курса след спада на напрежението между Иран и Израел
Снимка: iStock

1483

Цените на петрола паднаха с над 1% в понеделник, тъй като фокусът отново падна върху пазарните фундаменти, тъй като Израел и Иран омаловажиха рисковете от ескалация на военните действия в Близкия изток, пише Reuters.

Фючърсите на сорта Брент паднаха с 1,44 долара, или с 1,65%, до 85,85 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI падна с 1,29 долара, или 1,55%, до 81,85 долара за барел.

„Цените на суровия петрол Брент не успяха да запазят първоначалния си скок, предвид широките очаквания, че геополитическото напрежение между Израел и Иран може да намалее предвид умерения отговор на Иран“, казва Йеп Джун Рон, пазарен стратег в IG.

„Така пазарите продължават да намаляват премията за геополитически риск, свързана с потенциални прекъсвания на доставките, което изглежда по-малко вероятно в настоящия момент“, добавя той.

И двата сорта поскъпнаха с над 3 долара за барел рано в петък, след като се чуха експлозии в иранския град Исфахан, които споед запознати източници са резултат от израелска атака. Ръстът на цените обаче беше ограничен, тъй като Техеран омаловажи инцидента и заяви, че не планира да отмъсти.

Снимка: iStock

Според Йеп по-високият от очакваното ръст на запасите от суров петрол в САЩ също не е помогнал, като движението на цените в краткосрочен план изглежда повече се влияе от предлагането, отколкото от търсенето.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,7 млн. барела, сочат данни на Администрацията за енергийна информация миналата седмица, което е почти двойно повече от очакванията на анализаторите за повишение от 1,4 млн. барела.

„Икономическите опасения отново се превръщат в низходящ фактор за пазара на суров петрол“, като цените са „подложени на натиск поради голямото натрупване на запаси в САЩ и ястребовия Фед, който доведе до силен долар“, коментира независимият пазарен анализатор Тина Тенг.

Президентът на Фед на Чикаго Остан Гулсби в петък стана поредният централен банкер, сигнализирал за по-дълъг срок за намаляване на лихвените проценти, тъй като напредъкът по отношение на инфлацията е спрял.

В събота Камарата на представителите на САЩ прие пакет от помощи за Украйна и Израел, съдържащ мерки, които биха позволили на федералното правителство да разшири санкциите срещу Иран и производството му на петрол.

Снимка: iStock

Но пазарите пренебрегнаха новината, тъй като въздействието на мерките, ако бъдат приети, ще зависи от това как се тълкуват и прилагат. Разглеждането на законопроекта в Сената трябва да започне във вторник.

Засега анализаторите на ANZ казаха в бележка, че нестабилността в Близкия изток ще поддържа петролните пазари „нервни“.

В събота експлозия в иракска военна база уби член на силите за сигурност, включващи подкрепяни от Иран групи. Командирът на сили заяви, че това е нападение, докато армията каза, че разследва.

Отделно подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“ заяви в неделя, че е свалила израелски дрон, който бил на бойна мисия в Южен Ливан.

Израелските сили и ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ си разменят огън над 6 месеца успоредно с войната в Газа, подхранвайки опасенията за по-нататъшна ескалация.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола рязко скочиха заради напрежението в Близкия изток

Цените на петрола: Каква посока поеха след отчетения рязък спад?

След вчерашния обрат, цената на петрола остава на кръстопът

След изненадата вчера данните за растежа на Китай смениха посоката на цената на петрола

След атаката на Иран: Какво стана с цената на петрола?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички