Цените на петрола: Каква посока поеха след отчетения рязък спад?


Цените на петрола: Каква посока поеха след отчетения рязък спад?
Снимка: iStock

965

Цените на петрола се повишиха леко след спад от 3% предходната сесия, тъй като пазарът остава загрижен за търсенето през тази година, предава Reuters.

Фючърсите на сортът Брент поскъпна с 42 цента, или 0,48%, до 86,87 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 58 цента по-високо, до 0,70% до 82,11 долара за барел.

Двата показателя се понижиха с 3% през предходната сесия поради знаци, че търсенето на горива тази година е по-ниско от очакваното на фона на забавящия се икономически растеж в Китай и повишението на петролните запаси в САЩ.

Анализатори от JP Morgan подчертаха в бележка късно във вторник, че световното потребление на петрол досега през април е било с 200 000 барела на ден под прогнозата, средно 101 млн. барела на ден. От началото на годината търсенето се е повишило с 1,7 млн. барела на ден, докато прогнозата през ноември от 2 млн. барела на ден.

Снимка: iStock

Същевременно инвеститорите пренебрегват вероятността Израел да отвърне силно на иранската атака с ракети и дронове на 13 април, която беше предизвикана от предполагаемото израелски удар по сградата на иранското консулство в Дамаск на 1 април.

Иран е третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол, сочат данни на Reuters. Облекчаването на конфликта между Иран и Израел би намалило потенциала за прекъсване на доставките в Близкия изток.

Нарастващите запаси от суров петрол в САЩ също се отразиха на цените. Запасите от петрол са повишили с 2,7 млн. барела до 460 млн. барела през седмицата, приключила на 12 април, обяви Администрацията за енергийна информация (EIA). Това е почти два пъти по-голям ръст от очакваното от анализаторите, анкетирани от Reuters.

Запасите от бензин са намалели с 1,2 млн. барела през седмицата до 227,4 млн. барела, съобщи EIA. Запасите от дестилат, които включват дизелово гориво и мазут, са намалели с 2,8 млн. барела до 115 млн. барела, спрямо очакванията за спад от 300 000 барела, сочат данните на EIA.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След вчерашния обрат, цената на петрола остава на кръстопът

След изненадата вчера данните за растежа на Китай смениха посоката на цената на петрола

След атаката на Иран: Какво стана с цената на петрола?

Ескалацията на напрежението в Близкия изток продължава да определя цената на петрола

Напрежението в Близкия изток и ръстът на запасите в САЩ повлияха на цените на петрола 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички