Напрежението в Близкия изток и ръстът на запасите в САЩ повлияха на цените на петрола


Напрежението в Близкия изток и ръстът на запасите в САЩ повлияха на цените на петрола
Снимка: iStock

1324

Цените на петрола се повишиха слабо в ранната търговия в сряда, следвайки пониженията последните два дни, докато липсата на напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Газа поднови несигурността относно доставките от Близкия изток, компенсирайки по-голямото от очакваното нарастване на запасите от суров петрол в САЩ, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент се повишиха с 28 цента, или 0,31% до 89,70 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повишиха с 40 цента, или 0,47% до 85,63 долара.

Цените и за двата показателя остават надолу с около 1,8% в сравнение с края на миналата седмица въпреки геополитическото напрежение в Близкия изток, предизвикано от перспективата войната на Израел в Газа да продължи по-дълго и да въвлече повече страни.

„Част от горещината дойде от ралито на суровия петрол в началото на тази седмица с надеждите за прекратяване на огъня в Газа“, казва Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG в Сингапур.

Снимка: iStock

Ислямистката групировка „Хамас“ заяви във вторник, че израелското предложение за прекратяване на огъня не отговаря на исканията на палестинските бойни фракции, но обяви, че ще проучи допълнително предложението и ще изпрати своя отговор на посредниците.

Ако конфликтът продължи, има риск от намесата на други страни в региона, особено подкрепящия „Хамас“ Иран – третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Междувременно данни за Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол в САЩ се повишиха миналата седмица с 3,03 млн. барела. Анализатори очакваха запасите да се повишат с около 2,4 млн. барела.

Официалните данни за инвентаризацията на правителството на САЩ се очакват днес.

Според Сикамор обаче рисковете за петрола продължават да са в посока нагоре.

Снимка: iStock

„Всичко от по-хладен от очаквания CPI (индекс на потребителските цени) в САЩ тази вечер до друга атака на украински дрон срещу руска петролна инфраструктура или отговор от Иран, след като Израел уби двама от неговите генерали в Сирия миналата седмица, е повече от способно да възобнови възходящата тенденция“, коментира той.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че очаква цените на суровия петрол Брент да достигнат средно 88,55 долара за барел през 2024 г. спрямо предишна прогноза от 87 долара за барел.

Във вторник както Брентът, така и WTI паднаха с над 1%, тъй като дискусиите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Кайро продължиха.

Командирът на флота на Революционната гвардия в Иран каза, че може да затвори Ормузкия пролив, ако счете за необходимо. Около 1/5 от обема на общото световно потребление на петрол преминава през пролива всеки ден.

Турция пък обяви, че ще ограничи износа на различни продукти, включително гориво за реактивни самолети, за Израел, докато не бъде прекратен огънят. Израел каза, че ще отговори със собствени ограничения.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Избледнелите надежди за прекратяване на огъня в Близкия изток повлияха на цените на петрола

Отслабването на напрежението в Близкия изток промени курса на цената на петрола 

Цените на петрола се насочват към втори седмичен ръст

Петролът се определя от опасенията за слабото търсене и икономическия растеж в САЩ

Притесненията за ограничените доставки определиха цената на петрола

Цената на петрола се повлия от очакванията за ръст на търсенето и напрежението в Близкия изток

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички