Отслабването на напрежението в Близкия изток промени курса на цената на петрола


Отслабването на напрежението в Близкия изток промени курса на цената на петрола
Снимка: iStock

773

Цените на петрола се понижиха с над 1 долар за барел в ранната търговия днес, като сортът Брент падна под прага от 90 долара за барел, тъй като напрежението в Близкия изток леко отслабна, след като Израел изтегли още войници от южната част на Газа и се ангажира с нови преговори за потенциално прекратяване на огъня в 6-месечния конфликт, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поевтиня с 1,50 долара, или с 1,65%, до 89,67 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи до 85,51 долара за барел, което е спад от 1,40 долара, или 1,61%.

„Изглежда, че катализаторът е твърдението на Израел, че е изтеглил всички войски с изключение на една бригада от южната част на ивицата Газа, вероятно в отговор на нарастващия международен натиск и за намаляване на напрежението, след като уби висши ирански командири в Сирия миналата седмица“, коментира пазарният анализатор на IG Тони Сикамор.

„Това може да е само временно оттегляне, тъй като събитието не предложи никакви фундаментални промени“, смята анализаторът Тина Тенг.

Снимка: iStock

Израел и „Хамас“ изпратиха екипи в Египет за нови преговори за потенциално прекратяване на огъня, облекчавайки напрежението в Близкия изток, което повиши цените на петрола с над 4% миналата седмица поради опасения за прекъсване на доставките.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в неделя, че Израел е готов да се справи с всеки сценарий, който може да възникне с Иран, след като Техеран заплаши да отмъсти за убийството на ирански генерали на 1 април.

Най-големият износител на петрол в света, Саудитска Арабия, повиши официалните продажни цени за всички видове суров петрол за Азия през май, в съответствие с очакванията, след като доставките на тежък петрол се свиха.

Пожар засегна офшорна платформа, управлявана от мексиканската национална петролна компания Pemex в събота, убивайки най-малко един работник. Това се случва, след като Pemex поиска от своето търговско звено да отмени износ до 436 000 барела на ден суров петрол през април.

Снимка: iStock

Анализаторите на Goldman Sachs очакват Брент да остане под 100 долара за барел в основния си сценарий, който предполага стабилно търсене и липса на допълнителни геополитически удари върху предлагането на петрол, както и че повишеният свободен капацитет ще накара ОПЕК+ да увеличи производството през третото тримесечие.

В САЩ петролните платформи се повишиха с две до 508 миналата седмица, докато газовите платформи паднаха с две до 110, най-ниското ниво от януари 2022 г., се казва в доклада на Baker Hughes в петък.

Докладът за заетостта в САЩ в петък надхвърли очакванията, което предполага, че икономиката е приключила първото тримесечие на стабилна основа и потенциално забавя очакваните намаления на лихвените проценти от Федералния резерв тази година.

„Фед може да наложи намаляване на лихвените проценти на фона на силни икономически данни в САЩ и стегнат пазар на труда“, казва Тенг.

Инвеститорите ще проучват данните за индекса на потребителските цени от САЩ и Китай, които трябва да бъдат публикувани по-късно тази седмица, за допълнителни знаци за времето на евентуални намаления на лихвените проценти от Фед и за оценка на икономическото здраве на двама най-големи потребители на петрол в света.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се насочват към втори седмичен ръст

Петролът се определя от опасенията за слабото търсене и икономическия растеж в САЩ

Притесненията за ограничените доставки определиха цената на петрола

Цената на петрола се повлия от очакванията за ръст на търсенето и напрежението в Близкия изток

Oчакванията за по-затегнато предлагане повлияха на цената на петрола

По-строгите перспективи за предлагане тласнаха сериозно цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички