Oчакванията за по-затегнато предлагане повлияха на цената на петрола


Oчакванията за по-затегнато предлагане повлияха на цената на петрола
Снимка: iStock

1062

Цените на петрола се повишават в понеделник, продължавайки последните печалби на фона на очакванията за по-затегнато предлагане от съкращения на ОПЕК+ и атаките срещу руски рафинерии. В същото време производствените данни за Китай подкрепят перспективите за подобряващо се търсене, предава Reuters.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 23 цента, или 0,26%, до 87,23 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 26 цента, или 0,31% до 83,43 долара за барел.

Двата сорта поскъпнаха съответно с 2,4% и 3,2% миналата седмица.

Очаква се търговските обеми да бъдат слаби в понеделник, тъй като част от пазарите са затворени заради отбелязването на католическия Великден.

И двата показателя завършиха нагоре за трети пореден месец през март, като Брентът се задържа над 85 долара за барел от средата на миналия месец, тъй като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници – група, известна като ОПЕК+, обещаха да удължат намаляване на производството до края на юни, което може да свие предлагането на суров петрол през лятото в Северното полукълбо.

Руският вицепремиер Александър Новак каза в петък, че неговите петролни компании ще се съсредоточат върху намаляване на добива, а не върху износ през второто тримесечие, за да разпределят равномерно съкращенията на производството с други страни членки на ОПЕК+.

Снимка: iStock

Атаките с дронове от Украйна спряха работата на няколко руски рафинерии, което се очаква да намали износа на гориво от Русия.

„Геополитическите рискове за доставките на суров петрол и изходни суровини засилват стабилните основи на търсенето през второто тримесечие на 2024 г“, казват анализаторите на Energy Aspects в бележка.

Почти 1 млн. барела на ден от руския капацитет за преработка на суров петрол е спрян заради атаките, което засяга износа на петрол с високо съдържание на сяра, обработван в китайски и индийски рафинерии, добавия консултантската компания.

В Европа търсенето на петрол беше по-стабилно от очакваното, нараствайки със 100 000 барела на ден през февруари, казаха анализатори на Goldman Sachs, спрямо прогнозата за свиване с 200 000 барела на ден през 2024 г.

Снимка: iStock

Стабилното търсене в Европа, забавянето на растежа на доставките в САЩ, съчетано с възможното удължаване на съкращенията на ОПЕК+ до 2024 г., превъзхождат низходящия риск от постоянното намаляване на търсенето в Китай, се казва в бележка.

Производството на суров петрол от САЩ, най-големия производител в света, е спаднало с 6% през януари спрямо рекорда през декември след мразовито време, сочат данни на Администрацията за енергийна информация в петък.

„Виждаме рисковете за нашата прогноза, че Брнет ще достигне средно цена от 83 долара за барел през четвъртото тримесечие, като умерено изкривени нагоре“, добавят анализаторите.

Подкрепяйки още цените, производствената активност в Китай се разшири за първи път от 6 месеца през март, показа официално проучване на фабриките в неделя, подкрепяйки търсенето на петрол от най-големия вносител на суров петрол в света, въпреки че кризата в сектора на имотите продължава да пречи на икономика.

Инвеститорите проучават и икономическите данни на САЩ за сигнали кога Федералният резерв ще намали лихвените проценти тази година, което ще подкрепи световната икономика и търсенето на петрол.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

По-строгите перспективи за предлагане тласнаха сериозно цените на петрола

Цената на петрола се повлия от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повлияха от повишените запаси в САЩ 

Цените на петрола се повлияха от съкращенията на руските доставки и по-слабия долар

По-силният долар и възможността за примирие в Газа определиха цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички