По-силният долар и възможността за примирие в Газа определиха цените на петрола


По-силният долар и възможността за примирие в Газа определиха цените на петрола
Снимка: iStock

1231

Цените на петрола спаднаха в петък, тъй като силният долар и спадът на търсенето на горива в САЩ тласнаха цените надол, предава Reuters. Възможността за постигане на примирие в Газа също може да повлияе на пазарите.

Фючърсите за сорта Брент паднаха с 51 цента, или 0,6%, до 84,73 долара за барел. Договорите за американския лек суров петрол се понижиха с 51 цента, или 0,63%, до 80,56 долара за барел.

И двата сорта са напът да приключат седмицата без значителна промяна след като през предходната отчетоха ръст с около 3%.

Петролът се понижава под натиска на информацията, че в ООН се готви резолюция за примирие в Газа, както и заради опитите на инвеститорите да реализират печалбите си, казва анализаторът на IG Тони Сикамор.

Снимка: iStock

„Прекратяването на огъня би помогнало за успокояване на опасенията, че ситуацията в Газа може да се разпространи по-широко в региона. Освен това, това може да насърчи хутите да се оттеглят и да позволят на петролните танкери да преминават през Червено море, което също би било положително развитие по отношение на спомагането за балансиране на динамиката на предлагането и търсенето“, добави той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че вярва, че преговорите в Катар могат да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Газа между Израел и „Хамас“.

Блинкен се срещна арабските министри и президента на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси в Кайро, докато преговарящите в Катар се фокусираха върху примирие за около шест седмици.

Снимка: iStock

Доставките на горива в САЩ – най-големия потребител на петрол в света, спаднаха под 9 млн. барела за първи път от три седмици, което подсказва възможно намаляване на търсенето и на суров петрол.

Консултантската компания FGE обаче каза, че предварителните седмични данни за първата половина на март, които показват, че запасите от суров петрол и основни продукти в големите петролни центрове в световен мащаб са намалели с почти 12 млн. барела, спрямо средното потребление от 6 млн. барела за периода 2015-2019 г., може бъдете оптимистични за петрола.

Индексът на американския долар пък продължава да расте, посилен от вчерашното решение на Швейцарската национална банка да намали лихвите. Силният долар прави петрола по-скъп за инвеститорите, работещи с други валути.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола обърнаха посоката заради запасите от суров петрол и бензин в САЩ

Силният долар повлия на цените на петрола

Обрат в цените на петрола след увеличените доставки от Русия

Рисковете за доставките и геополитическото напрежение повишиха цените на петрола

Цените на петрола вървят надолу в петък, но са напът да отбележат седмичен ръст

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички