Цената на петрола се повлия от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ


Цената на петрола се повлия от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ
Снимка: iStock

1255

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, след две последователни сесии на спад, тъй като инвеститорите преоцениха последните данни за запасите от суров петрол и бензин в САЩ и се върнаха към покупки, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент за май се повишиха с 31 цента, или 0,4%, до 86,40 долара за барел, докато по-активно търгуваният юнски договор се повиши с 32 цента, или 0,4%, до 85,73 долара. Договорът на Мей изтича в четвъртък.

Котровките на американския лек суров петрол с доставка през май се повишиха с 39 цента, или 0,50%, до 81,74 долара за барел.

И двата показателя са напът да завършат с повишение за трети пореден месец като за март то към момента е 4,5% спрямо миналия месец.

Снимка: iStock

В предходната сесия цените на петрола бяха подложени на натиск след неочакваното покачване миналата седмица на запасите от суров петрол и бензин в САЩ, водено от нарастването на вноса на суров петрол и слабото търсене на бензин, според данни на Администрацията за енергийна информация.

Увеличението на запасите от суров петрол обаче беше по-малко от очакваното от Американския петролен институт.

„Ние очакваме запасите в САЩ да нараснат по-малко от нормалното в отражение на глобалния петролен пазар с лек дефицит“, казва в бележка Бярне Шийлдроп, главен анализатор на суровините в SEB Research. „Това вероятно ще окаже подкрепа на цената на суровия петрол Брент в бъдеще.“

Подкрепа за цените оказаха и нивата на използване на рафинериите в САЩ, които се повишиха с 0,9 пр.п. миналата седмица.

„Скорошните разочароващи данни за инфлацията потвърждават аргументите Федералният резерв на САЩ да отложи намаляването на краткосрочната си цел за лихвения процент“, заяви управител на Фед в сряда, но не изключи възможността за намаляване на лихвите по-късно през годината.

Снимка: iStock

„Пазарът се приближава към началото на юни за съкращения както за Фед, така и за ЕЦБ“, казаха анализатори на JPMorgan в бележка. По-ниските лихви подкрепят търсенето на петрол.

Инвеститорите ще следят за сигнали от срещата следващата седмица на Съвместния мониторингов министерски комитет на групата производители Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на фона на опасенията относно доставките относно геополитическите рискове.

Малко вероятно е ОПЕК+ да направи каквито и да е промени в политиката си за добив на петрол до пълната министерска среща през юни, но всеки признак, че членовете не се придържат към настоящите производствени квоти, ще се разглежда като мечи, казаха анализатори от ANZ Research.

„Липсата на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас продължава да поддържа напрежението в Близкия изток повишено“, каза ANZ.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се повлияха от повишените запаси в САЩ 

Цените на петрола се повлияха от съкращенията на руските доставки и по-слабия долар

По-силният долар и възможността за примирие в Газа определиха цените на петрола

Цените на петрола обърнаха посоката заради запасите от суров петрол и бензин в САЩ

Силният долар повлия на цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички