Петролът се определя от опасенията за слабото търсене и икономическия растеж в САЩ


Петролът се определя от опасенията за слабото търсене и икономическия растеж в САЩ
Снимка: iStock

949

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък поради опасенията за по-слабо търсене, тъй като от ОПЕК+ запазват в сила съкращенията на добива и заради признаците за по-силен икономически растеж в САЩ – най-големият потребител на петрол в света, пише Reuters.

Фючърсите на Брент се повишиха с 31 цента, или 0,4%, до 89,66 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 30 цента, или 0,4%, до 85,73 долара за барел.

На срещата на министрите от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), включително Русия, беше решено политиката за доставките на петрол да бъде запазена, като някои страни бяха насърчени да положат повече усилия за спазването на съкращенията на добива.

Групата каза, че някои членове ще компенсират свръхпредлагането през първото тримесечие. Освен това стана ясно, че Русия ще премине към ограничаване на производството, а не на износа.

Снимка: iStock

Анализатори от ING казаха, че цените на петрола продължават да се покачват, след като срещата препоръча да не се променя политиката за добив на ОПЕК+.

Както юнският договор за Брент, така и майският договор за WTI се повишиха през последните 4 дни и затвориха в сряда на най-високото ниво от октомври.

„Брент е изправен пред известна съпротива при ниво от 90 долара/барел, като засега не е в състояние да надмине тази граница“, казаха анализатори на ING.

Също в сряда председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подходи предпазливо към бъдещите намаления на лихвените проценти поради последните данни, показващи по-висок от очакваното ръст на работните места и инфлацията в САЩ.

Снимка: iStock

Неговите коментарите се отразиха положителни за цените на петрола, тъй като шефът на Фед демонстрира, че очаква солиден икономически растеж в САЩ, казва Роб Хауърт, старши инвестиционен стратег за групата за управление на активи на U.S. Bank.

Неотдавнашните повшения на цените на петрола последваха украинските атаки срещу руските рафинерии, които прекъснаха доставките на гориво и опасенията, че войната Израел-Хамас в Газа може да се разпространи и да включи Иран, което вероятно ще наруши доставките в ключовия регион на Близкия изток.

Иран се зарече да отмъсти на Израел за нападение в понеделник, при което бяха убити високопоставени ирански военни. Иран е третият по големина производител в ОПЕК.

„Въпреки че това (решението на ОПЕК+) беше широко очаквано, то дава известна увереност, че неотдавнашното покачване на напрежението в Близкия изток не е променило мнението на групата за пазара“, коментираха анализатори на ANZ в бележка до клиенти.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Притесненията за ограничените доставки определиха цената на петрола

Цената на петрола се повлия от очакванията за ръст на търсенето и напрежението в Близкия изток

Oчакванията за по-затегнато предлагане повлияха на цената на петрола

По-строгите перспективи за предлагане тласнаха сериозно цените на петрола

Цената на петрола се повлия от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повлияха от повишените запаси в САЩ 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички