Избледнелите надежди за прекратяване на огъня в Близкия изток повлияха на цените на петрола


Избледнелите надежди за прекратяване на огъня в Близкия изток повлияха на цените на петрола
Снимка: iStock

739

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник, след като надеждите, че преговорите между Израел и „Хамас“ ще доведат до прекратяване на огъня в Газа и ще намалят напрежението в Близкия изток, намалява, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент се поскъпнаха с 13 цента, или 14% до 90,51 долара за барел. Цената на американския суров петрол WTI се повиши с 12 цента, или 0,14% до 86,55 долара.

Нов кръг от дискусии за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Кайро сложи край на многосесийно рали на цените на петрола понеделник, което доведе Брента до първия му спад от пет сесии, а WTI – първия от седем.

Но след това израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че е определена дата за нахлуването на Израел в град Рафа в Газа, без да даде повече подробности. „Това сложи край на надеждите, които за кратко обзеха пазара вчера, че геополитическото напрежение в региона може да отслабне“, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор от IG.

Снимка: iStock

„Хамас“ заяви рано във вторник, че предложението на Израел, получено от катарски и египетски посредници, не отговаря на нито едно от исканията на палестинските фракции. Но палестинската групировка добавиха, че ще проучат предложението, преди да отговорят на посредниците.

Пазарът продължава да претегля риска от прекъсване на доставките на петрол. Ирански отговор на предполагаемата атака на Израел срещу неговото посолство в Сирия може да въвлече петролния пазар в конфликта, след като той до голяма степен не беше засегнат от войната в Газа“, казват анализатори на ANZ в клиентска бележка.

Миналата седмица Техеран заяви, че ще отмъсти на Израел след въздушен удар, при който загинаха двама от неговите генерали и петима военни съветници в Дамаск, въпреки че Израел не е поел отговорност за атаката.

Снимка: iStock

„Положителната премия за геополитически риск наистина подкрепя настоящата средносрочна фаза на възходящ тренд на петрола“, каза Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в OANDA в Сингапур.

Тази седмица пазарът ще следи данните за инфлацията от САЩ и Китай за допълнителни сигнали за икономическата посока, към която са се насочили двата най-големи потребителя на петрол в света.

Междувременно мексиканската държава петролна компания Pemex заяви, че ще намали износа на суров петрол с 330 000 барела на ден, за да може да доставя повече на вътрешните рафинерии, намалявайки предлагането на американските, европейските и азиатските купувачи на компанията с 1/3.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отслабването на напрежението в Близкия изток промени курса на цената на петрола 

Цените на петрола се насочват към втори седмичен ръст

Петролът се определя от опасенията за слабото търсене и икономическия растеж в САЩ

Притесненията за ограничените доставки определиха цената на петрола

Цената на петрола се повлия от очакванията за ръст на търсенето и напрежението в Близкия изток

Oчакванията за по-затегнато предлагане повлияха на цената на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички