Борисов се скри от изслушването в парламента, пак други са виновни


Борисов се скри от изслушването в парламента, пак други са виновни
Снимка: БГНЕС

4944

Премиерът Бойко Борисов няма да се яви на утрешния парламентарен контрол в Народното събрание. Борисов, който често работи и през уикенди, и по празници, си е взел отпуск за един ден, "за да работи върху бъдещото ново правителство".

"Трябва да дадем визия как ще изгледа един нов балансиран, евроатлантически кабинет. Трябва да свършим работата качествено и да подготвим добро правителство", категоричен е Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ не е стъпвал в Народното събрание от почти една година. За последно той прекрачи прага на парламента в края на април 2020 г. в разгара на пандемията от Covid-19, когато депутатите се събраха извънредно по искане на опозицията.

Лидерът на ГЕРБ вече показа, че се готви да прехвърли отговорността за управлението на държавата на бившия външен министър Даниел Митов, който вече е депутат и член на партията.

По време на "работния" еднодневен отпуск министър-председателят реши да бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев, който трябва да представи пред парламента Плана за възстановяване и устойчивост на страната.

Планът на ГЕРБ щял да бъде внесен утре в парламента, така че депутатите да се запознаят с него и да решат дали да до приемат. "Ако искат да го приемат, да го надградят. Ако искат, да си направят нов план", посочва в типичен стил Борисов на извънредно заседание на Министерския съвет.

По-рано през деня депутати от различни партии се усъмниха, че ГЕРБ умишлено бавят разкриването на Плана и така саботират възстановяването на българската икономика. Проектът на досегашните управляващи имал редица слабости, защото отразявал само тяхната позиция и приоритети, без да е минал през широко обществено обсъждане с останалите заинтересовани страни, както препоръчват от ЕС. Протакването с изпращането му в Брюксел можело да забави очакваните 12 млрд. евро от Европа.

Борисов явно е много загрижен за бъдещето на България, но вместо да отиде в Народното събрание, той избра да коментира събитията от собствената си крепост – Министерския съвет. Според него младите хора, желаещи по-добър живот, били използвани, за да се намърдат в парламента добре забравени стари лица като Кристиан Вигенин, Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Христо Иванов.

"Възхищавам се на младите хора, които се бунтуват, които искат по-добър живот, но съжалявам искрено, че те бяха използвани от платените протестъри. Имаше енергия, имаше млади хора, които действително искат да се променя държавата непрекъснато – именно тези хора генерират енергията и промяната. Но те бяха използвани, за да може тези стари муцуни отново да се намърдат в парламента", изтъква Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и други "горещи" теми като мажоритарния вот и партийната субсидия. Той припомни, че доскоро усилено се говорело за искането за мажоритарен вот, а отказът от него бил наричан "държавен преврат". "Ние ще внесем мажоритарни избори и ако искат, да ги приемат. Но съжалявам, че тези, които години говореха, че това е най-важното, сега ще се плъзнат по една популистка плоскост да направим субсидията на партиите 1 лев и да вкарат цялата политическа класа в ръцете на олигархията, на тези, които във всяко интервю не пропускат да кажат, че са платили протестите", посочва Борисов.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички