Кои са най-добрите градове в Европа за жители и туристи


Кои са най-добрите градове в Европа за жители и туристи
Снимка: iStock

5927

Кои са най-добрите градове в Европа за жители и туристи? Отговорът на този въпрос дава годишната класаця на Resonance Consultancy, която подрежда населените места по критерии, като просперитет, обитаемост и привлекателност.

Най-добрите дестинации на континента са определени и на базата на фактори, като отзиви в Tripadvisor, възможности за образование и работа и по десетки други показатели.

Resonance Consultancy разглежда над 180 града с население над 500 000 души, за да определи Топ 100 на най-добрите места за живеене, посещение и инвестиции в Европа.

За втора поредна година Лондон излиза начело, но други популярни градски центрове, изненадващо не успяват да намерят място в класацията.

Daily Mail представя Топ 10 на най-добрите градове в Европа за жители и туристи:

10. Милано, Италия

Снимка: iStock

Известно със своята Седмица на модата и като родно място на големите модни къщи Armani и Versace, Милано привлича туристи в търсене на по-фините неща в живота.

Градът отдавна е финансовата столица на Италия, като инвестициите продължават да затвърждават статута му не само на най-богатото населено място в страната, но и на едно от най-богатите в Европа.

„Милано е движен от предприемаческия си глад и все повече се подхранва от богати новодошли чужденци, привлечени от данъчните облекчения“, посочват от Resonance.

Градът се обслужва от три основни летища, които посрещат туристи, търсещи част от италианските езера Комо и Гарда, разположени на кратки разстояния.

През 2026 г. в града ще се стичат вълни от спортни фенове, тъй като Италия е домакин на Зимните олимпийски игри и има добри транспортни връзки по отношение на полети, велосипеди и влакове.

9. Истанбул, Турция

Снимка: iStock

Този древен град на ръба на Европа е мястото, където изтокът среща запада. Той е известен с богатата си история и култура.

Древните обекти бяха обновени като част от 100-годишнината на републиката през 2023 г. Инвестицията в Galataport – първия в света подземен круизен терминал, също привлича туристи. Градът има завидно ниска цена на живот за местните, въпреки че цените на имотите се повишават.

Страната още се възстановява от опустошителното земетресение през февруари 2023 г., което уби десетки хиляди в Югоизточна Турция и съседна Сирия, но гледа напред към бъдещето, докато правителството се бори да възстанови щетите.

8. Амстердам, Нидерландия

Снимка: iStock

След като си спечели репутацията на един от най-известните парти градове в Европа през последните години, Амстердам се опитва да промени имиджа си и се фокусира върху пригодността си за живот, посочват от Resonance.

Пушенето на канабис на обществени места беше забранено през 2023 г. Местните власти стартираха кампания срещу парти туризма, въпреки че нито едно от двете изглежда не оказва голямо влияние върху популярността на града сред посетителите.

Туристите още избират нидерландската столица заради нейните прочути музеи и страхотни възможности за пазаруване, наслаждавайки се на вечери, които приключват малко по-рано.

В град, известен със своите велосипеди, местните власти забраниха достъпа до центъра на круизните кораби през 2023 г. в рамките на усилията за по-чист въздух.

7. Барселона, Испания

Снимка: iStock

Този крайбрежен град привлича хора от цял свят благодарение на зашеметяващото си местоположение, времето и изключителната си архитектура. Перлата в короната му – известната катедрала на Гауди Саграда Фамилия, скоро ще бъде завършена след почти век и половина строителство.

С 12 млн. туристи, които се насочваха към града преди пандемията, местните власти очакват цифрите да се върнат до сходни нива 4 години по-късно.

По отношение на условията за живот, Барселона се бори с недостиг на жилища и въведе някои от най-строгите правила в Европа за краткосрочните наеми.

6. Прага, Чехия

Снимка: iStock

Чешката столица няма да разочарова посетителите по отношение на красотата и културното си наследство. По случай 100-годишнината от смъртта на Франц Кафка през 2024 г. в родния град на писателя се организират литературни пешеходни обиколки и изложби, почитащи писателя.

Съвременните културни акценти включват новия Beer Spa – който позволява на посетителите да се потопят в дървена гореща вана, пълна с екстракти от хмел, дрожди и бира, за които се твърди, че са страхотни за кожата.

Местните също са обгрижени, според Resonance. „През последните 18 месеца градските лидери взеха дългосрочни решения, за да гарантират, че музеите и атракциите на Прага остават достъпни за гражданите.

5. Мадрид, Испания

Снимка: iStock

Испания инвестира огромни инвестиции в столицата си с акцент върху градското планиране и зелените площи. Най-големият настоящ проект за градско възстановяване в Европа 0 Madrid Nuevo Norte, е одобрен, обещавайки да съживи недостатъчно развития северен железопътен район на града.

Градтр предлага изобилие от ресторантите и може да се похвали с оживен културен пейзаж.

4. Рим, Италия

Снимка: iStock

„Хилядолетната история на нашия град никога не престава да учудва и омагьосва света“, каза през миналата година кметът на Рим Роберто Гуалтиери.

Той отправи коментара, след като при строеж беше открита рядко златно стъклено изображение от IV век на Рома – богинята, олицетворяваща града.

Resonance описва Рим като „градско съкровище“ и подчертава неговите „недооценени паркове и зелени алеи“, както и „хилядите му портали, водещи назад във времето“.

Населеното място все по-често споделя тайните си с местните жители и посетителите, като например Largo di Torre Argentina – мястото, на което е убит Юлий Цезар, открито с помощта на италианската марка за бижута Bulgari миналия юни.

Градът изостава само след Лондон по отношение на положителните отзиви ва Tripadvisor.

3. Берлин, Германия

Снимка: iStock

Германската столица е определена за център на толерантността, посрещайки хора от всякакъв произход. Тя е високо оценена кат място за живот на чужденци, привличайки и туристи с огромния си набор от музеи и други културни предложения.

Градът ще е домакин на Европейското първенство по футбол през юни – първият голям футболен турнир в страната след Световното първенство по футбол през 2006 г.

Resonance класира Берлин на 4-о място в своята подкатегория „Култура“ (която включва фестивали и концерти) и на 5-о място в своята класация #Nightlife, което означава, че „той е готов за купони като малко други“.

2. Париж, Франция

Снимка: iStock

Градът на светлината е определен да бъде звездата на шоуто в Европа това лято, тъй като Франция е домакин на Летните олимпийски и параолимпийски игри. Освен че привличат милиони посетители във френската столица през тази година, спротните събития носят ползи и за нейните жители.

„След половин десетилетие работа и милиарди инвестиции за подготовка за Летните олимпийски игри това лято, Париж акцентира върху пешеходците, колоезденето и живота на открито, както никъде друг град по света“, посочват от Resonance.

Докато огромни протести обхванаха населеното място миналата година, пътешествениците продължиха да се стичат към любимия на туристите град.

Той е класиран под номер едно в графата забележителности и е мястото с най-много централи на компании от Global Fortune 500 на континента.

1. Лондон, Великобритания

Снимка: iStock

Лондон надминава европейски си съседи за втора поредна година, като ги изпреварва благодарение на привлекателното си лице за туристи и студенти.

„Градът е най-предпочитаният за студенти, чуждестранни инвеститори и туристи. Той оглавява трите категории: пригодност за живот, привлекателност и просперитет – единственият в тазгодишната класация, който го направи“, отбелязват от Resonance.

Въпреки Брекзит и други предизвикателства, Лондон продължава да бъде основен бизнес център, привличащ глобални инвестиции.

„Изключително благоприятната среда за бизнес растеж в Лондон продължава да произвежда и привлича водещи компании, както и най-добрите таланти и инвеститори“, отбелязва Джанет Койл, управляващ директор на Grow London в London & Partners.

Туристите още наводняват Хийтроу, а Лондон е класиран на 3-о място на планетата (и лидер в Европа) сред градовете с най-големи разходи, направени от международни пътешественици през 2022 г., възлизащи на 14,88 млрд. евро.

Източник: Daily Mail

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-добрите градове за посещение през 2024 година?

Най-добрите плажове в света за 2024 година. Колко от тях са в Европа?

Кои са най-добрите туристически дестинации за посещение през 2024 година?

Хора и улици: Топ 30 на най-атрактивните улици в света за 2024 година

Каква е съдбата на хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички