Болниците трябва да въведат пръстовите идентификатори най-късно до 1 октомври


Болниците трябва да въведат пръстовите идентификатори най-късно до 1 октомври
Снимка: Thinkstock

3760

Най-късно до 1 октомври ще е абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната. Това каза Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процес и сигурност на информацията“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на пресконференция днес.

На 26 юли изтича срокът, сключен с фирмата-изпълнител на проекта - консорциум „Стемо – Гама Консулт“ за изпълнение на договора. След тази датата НЗОК има ангажимент да информира всички болници, че трябва да започнат технологичният процес по внедряването на системата, за който са предвидени максимум 2 месеца – до 26 септември. Най-късно до 1 октомври всички болници ще трябва задължително да работят със системата, съобщава "Фокус".

Банков подчерта, че дори и след заработването на пръстовите идентификатори с уникални идентификационни номера спешните случаи първо ще се лекуват, а после ще се регистрират в системата. „На никого няма да бъде отказано плащане, ако първо е лекувал, после е регистрирал пациента“, увери той. След въвеждането на системата в болничните заведение ще последва и внедряването им в аптеките и всички останали медицински структури.

Регистрационната система за здравноосигурителни събитията е на стойност 476 000 лева, а едно устройство ще струва 239 лева на болниците.

„Хубавото на уникалния идентификационен номер е, че той има изключително широко поле на приложение и може да бъде приложен при всички наши договорни партньори. При всяко ползване на медицински услуги всяко здравноосигурено лице ще се регистрира с този номер, която се получава след сканиране на произволни точки на пръста“, обясни Банков.

В системата са предвидени и някои изключения, при които няма да се изисква уникалния идентификационен код или ще се изисква такъв не от здравноосигурено лице, а от негов придружител. „При новородените в системата ще се записва номерът на лечебното заведение и номера на история на заболяването и съответно на амбулаторния лист, който описва конкретната медицинска услуга. Това ще се прави отделно за всеки случай, докато бебето не получи ЕГН. След това всички лица под 14 годишна възраст ще се вписват в системата в ЕГН, но за да бъде осъществена каквато и да е медицинска услуга за тях, ще е необходимо придружител, който да даде информирано медицинско съгласие и да верифицира това действие със своя уникален идентификационен номер“, разясни Банков.

Той изтъкна и три технически причини, поради които няма да може да се използва уникалния идентификационен код – когато няма връзка със сървърите на НЗОК, ако устройството не работи и когато пациентът самоволно напусне лечебното заведение. Във всеки един от тези случаи в системата ще се вписва ЕГН или ЛНЧ на пациента. Медицинските причини, поради които няма да се използва пръстовия идентификатор също са три – когато съществува временна невъзможност на пациента като гипсиране, изгаряне на ръцете или работа с химикали и силно абразувни повърхности, когато има трайна невъзможност като липсващи пръсти и когато пациентът почине в лечебното заведение. „Тогава чисто технологично е невъзможно да се използва кодът на лицето и се вкарва ЕГН, след което служебно се изписва“, обясни Банков.

По време на пресконференцията стана ясно също, че системата ще бъде обвързана с мобилно приложение, чрез което всеки здравноосигурен пациент ще може да следи за нередности и злоупотреби с уникалния му идентификационен код.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички