Икономист: Ситуацията с Гърция прилича на фалита на Lehman Brothers: план В е паника


Икономист: Ситуацията с Гърция прилича на фалита на Lehman Brothers: план В е паника
Снимка: Getty Images/Guliver

3174

При случващото се с Гърция се усеща точно същото чувство във въздуха, каквото се усещаше преди дефолта на обявилата банкрут през 2008 година банка Lehman Brothers. Това смята Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank.

"Спомням си, че почти само аз смятах, че Lehman ще се провалят да останат на повърхността, но пазарът и Федералният резерв продължаваха да виждат решения в последната минута. Решението е подобно. Lehman бяха смятани за прекалено „трудни“ за спасяване; в действителност много малко хора искаха да им помогнат и не забравяйте, че Lehman платиха значителна премия за финансиране +100/200 базисни пункта в едноседмични депозити, много преди 2008 г.", обяснява Якобсен.

Икономистът припомня, че Lehman беше финансиран със заемни средства 30/35x по баланс и гръцкият дълг е с подобна експозиция. "Моралният" риск също е подобен и той е свързан със спецификите на макроравнище и винаги са свързани с опити за печелене на повече време, което никога не върши работа, подчертава експертът.

"Планът на Федералния резерв (свързан с Lehman Brothers) беше да спечели повече време, тъй като план А и план Б бяха решения от типа „похвали и наказания“. Когато те се провалиха, план В беше паниката и нямаше план. Lehman нямаха план, нито Гърция има такъв. Да нямаш план, не е план, което ние наблюдаваме в момента", заявява Стийн Якобсен.

Срещаме трудности в справянето с нелинейните движения на пазарите, след надеждата и вярата. Но отново нека подчертая, че най-големият риск е раздутият VaR (стойност в риск и последващите взаимовръзки…). Това ще доведе до нежелани последствия, като движения на българските и румънските облигации вчера, вероятен дефолт на Пуерто Рико и по-високо евро, прогнозира още икономистът.

Той обяснява още: "Пазарът преследва „добри хеджове“, които не съществуват. Повярвайте ми – като някой, който е управлявал риск и търгувал през 1992, 1997-1998, 2000, 2008 и 2010/14 година, в момента няма никакви добри хеджове – най-важното е да нямаш лоши позиции, когато всичко върви в корелация към едно. Неуспехът от осъществяването на сделка в последната минута трябва да доведе до намаляване на DAX с още 3-5% и ще увеличи кредитния риск в членовете на „новата“ еврозона, като Унгария, Хърватска, България и Румъния. Дори Полша ще усети насрещен вятър.

Моят съвет относно вземането на шестмесечна почивка от пазарите, за съжаление изглежда като добър вариант. В момента съм в Шанхай, пазарът тук е нервен преди отварянето…, надолу сме с 22% от пика през 2015 г.! Междувременно Сириза продължава да играе игри и сме в ситуация, при която сме на ръба на граждански вълнения и недостиг на нефт, евро и храна. Започвате ли да разбирате защо не съм съгласен с макростратегията и политиците?", завършва риторично икономистът.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички