Ипотечните кредити с нов рекорд


Ипотечните кредити с нов рекорд
Снимка: БГНЕС

2384

Ипотечните кредити за покупка на жилище у нас продължават да чупят рекорди на фона на позицията на Българската народна банка, че бурният ръст в ипотечното кредитиране е предпоставка за покачване на необслужваните заеми при евентуални проблеми с икономиката.

Жилищните кредити у нас нарастват през месец август с рекордните 18.7% на годишна база до общо 18.49 млрд. лева, сочат данните на Българската народна банка. Темпът на растеж се засилва спрямо предходния месец, когато годишното нарастване бе 18.3%, което бе и най-високият темп на прираст през последните години.

Основна причина за бавното пренасяне на затегнатата парична политика на Европейската централна банка към българския кредитен пазар е високата ликвидност на банковия сектор, според последната анкета на Министерство на финансите сред финансовите посредници у нас. Друга основна причина са фактори, свързани с високо търсене на заеми, ръста на заплатите, поскъпването на жилищата и високия темп на инфлацията, става ясно от проучването.

Финансовият сектор у нас: Лихвите по кредитите ще вървят нагоре

Потребителските кредити у нас също продължават да се радват на висок темп на растеж, като добавят 10.8% на годишна база през август (+10.9% през юли) до общо 16.36 млрд. лева.

Така, общата сума по заемите на домакинствата (и НТООД), скача през август с 14.2% на годишна база до 36.531 млрд. лева – сума, равняваща се на 19.5% от брутния вътрешен продукт на България.

Кредитите за нефинансовия бизнес нарастват с 6.1% на годишна база през август (+7.2% през юли) до общо 42.545 млрд. лева.

Така, в края на август 2023 година, кредитите за неправителствения сектор достигат 86.218 млрд. лева (46.1% от БВП), като нарастват с 10.8% на годишна база, сочат данните на БНБ.

Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно и от нетните продажби на кредити от Други парично-финансови институции (Други ПФИ), чиито обем за последните дванадесет месеца е 117.1 млн. лева. На годишна база продадените кредити от Други ПФИ са 117.1 млн. лева. (в т. ч. 6 млн. лева през август 2023 г.) като за последните дванадесет месеца няма обратно изкупени кредити.

*Сектор Домакинства и НТООД включва физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД);

Драстичен ръст на кредитите и депозитите за суми над 1 млн. лева

Потребителските кредити поскъпват

Заемите за жилище засилват темпа на растеж през юни

Гуверньорът на БНБ посочи кога може да се очаква повишение на лихвите по кредити и депозити

Лихвите по жилищните кредити паднаха до 6-месечно дъно

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички