Финансовият сектор у нас: Лихвите по кредитите ще вървят нагоре


Финансовият сектор у нас: Лихвите по кредитите ще вървят нагоре
Снимка: iStock

2235

Лихвите по кредитите ще вървят нагоре, като това важи за заемите във всички основни валути на родния кредитен пазар, а именно лев, долар и евро. Това прогнозират с високо единодушие представителите на финансовия сектор у нас, става ясно от редовното издание „Финансов сектор: Оценки и очаквания” на Института за анализи и прогнози към Министерство на финансите.

84% от анкетираните търговски банки, инвестиционни посредници, управляващи дружества и пенсионно осигурителни дружества, смятат, че лихвите по кредитите ще нарастват във всички основни валути през третото тримесечие на тази година. Едва 16% прогнозират, че лихвите ще останат без промяна, като никой от анкетираните не очаква лихвите по заемите да тръгнат надолу.

От друга страна, прогнозите на финансовите посредници за лихвите по депозитите не изпъкват със същото единодушие.

„Прогнозите на респондентите за лихвените равнища по кредитите се запазват в посока увеличение през текущото спрямо предходното тримесечие. Поскъпване на кредитния ресурс се очаква при всички валути. Забелязва се много по-голям синхрон в оценките за лихвената динамика при кредитите в сравнение с предвижданията на респондентите за лихвите при депозитите.”, пише в изследването.

Общият резултат сочи, че 58% от анкетираните очакват ръст на лихвите по депозитите в левове и щатски долари, а 63% прогнозират увеличение при депозитите в евро.

Най-уверени, че лихвите по депозитите ще растат са инвестиционните посредници – 80% от анкетираните. 67% от търговските банки също смятат, че лихвите по депозитите ще вървят нагоре, докато 33% смятат, че ще останат без промяна. Управляващите и пенсионно осигурителните дружества са най-песимистични – 50% очакват ръст на лихвите по депозитите в левове и евро, а едва 38% прогнозират ръст на доходността по депозитите в щатски долари.

60% от анкетираните търговски банки у нас очакват кредитирането да продължи да се увеличава, въпреки предприетите мерки от страна на Българската народна банка за вдигане на задължителните минимални резерви.

Потребителските кредити поскъпват

„На фона на затегнатите регулации по отношение на макропруденциалната политика на БНБ и по-високите задължителни минимални резерви, търговските банки продължават да очакват по-активно кредитиране за частния сектор през третото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното. По-високи обеми новоотпуснати кредити ще има както към нефинансовите предприятия, така и към домакинствата.”, пише в проучването.

Настоящото издание на проучването изследва и бавното прехвърляне на затегнатата парична политика от страна на Европейската централна банка към родната икономика, питайки финансовите посредници кой е най-значимия фактор за това.

Драстичен ръст на кредитите и депозитите за суми над 1 млн. лева

59% от анкетираните посочват, че това се дължи на високата ликвидност в банковата система, предвид и продължаващо нарастване на местните депозити, и относителната й независимост от пазарно (вкл. чуждестранно) финансиране. 41% пък посочват, че това се дължи на фактори от страна на търсенето на кредити - номиналният ръст на доходите, ръстът на цените на жилищата, високият темп на инфлация през предходната и началото на настоящата година.

Икономически растеж, инфлация и основен лихвен процент

Като цяло, 68% от анкетираните финансови посредници у нас оценяват икономическата ситуацията в страната през второто тримесечие като задоволително, а 32% като незадоволително.

Прогнозите за икономическия растеж през третото тримесечие са по-скоро за запазване на темпа на нарастване (53% от анкетираните), като по-малък дял от анкетираните очаква забавяне в растежа (37%). Едва 10% от анкетираните прогнозират ускоряване на икономическия растеж.

46% от анкетираните финансови посредници очакват слабо намаление на инфлацията през третото тримесечие на тази година, а 24% прогнозират слабо повишение. 6% от анкетираните смятат, че потребителските цени ще претърпят силно повишение, като точно толкова очакват инфлацията да претърпи силно намаление.

68% от анкетираните представители на финансовия сектор смятат, че заетостта у нас ще остане без промяна през третото тримесечие. 79% очакват основния лихвен процент у нас да продължи да расте, а 53% смятат, че междуфирмената задлъжнялост ще се увеличава.

БНБ обяви поредно повишение на основния лихвен процент 

Икономиката на България забавя растежа, нараства с най-бавния темп от 2 години насам

Инфлацията у нас намаля до най-ниското си ниво от края на 2021 година

Лихвите по депозитите в левове нараснаха до близо 7-годишен връх

Какво означава за българския финансов сектор новата регулация на криптовалутите в ЕС?

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички