Какво означава за българския финансов сектор новата регулация на криптовалутите в ЕС?


Какво означава за българския финансов сектор новата регулация на криптовалутите в ЕС?
Снимка: pixabay

4078

Новата регулация на пазара на криптовалути в Европейския съюз провокира разнопосочни мнения сред представителите на българския финансов сектор. Като цяло малко над половината от анкетираните предвиждат положителен ефект от въвеждането на регулацията, но в същото време немалък дял от финансовите посредници у нас смятат, че новите правила не са достатъчно строги. Това става ясно от последното издание на редовното проучване на Министерство на финансите „Финансов сектор: оценки и очаквания”, публикувано на официалния сайт на институцията.

Най-голям дял от отговорите (32%) в проучването подкрепят тезата, че регулираният крипто-пазар ще може по-добре да се интегрира във финансовите пазари и това ще има положително въздействие върху тяхното развитие и развитието на финансовите услуги.

Според други 23% от мненията, новите регулации и въведените капиталови и ликвидни гаранции ще понижат волатилността и ще привлекат повече инвеститори, което ще увеличи търсенето на този вид активи.

Аналогичен дял (23%) от анкетираните не са напълно удовлетворени от съдържанието на регламента и считат, че предписанията не са достатъчно строги и няма да успеята да постигнат търсения ефект. Подобно мнение има подкрепа, включително и в ЕЦБ, като основните критики са свързани с калибрирането на праговете за идентифициране на „значимите доставчици на услуги“, както и с това, че законодателите ще имат затруднения да следват бързоразвиващите се високи технологии в сектора, посочват от Министерство на финансите.

14% от финансовите посредници считат, че изсветляването на пазарните участници ще понижи търсенето поради намаляване на възможностите за реализация на спекулативни печалби и увеличаване на административните и транзакционните разходи.

Какво е биткойн халвинг и как влияе на цената на криптовалутата?

Анкетата е проведена сред представители на търговските банки (ТБ), инвестиционните посредници (ИП), управляващите дружества (УД) и пенсионноосигурителните дружества (ПОД).

Източник: Министерство на финансите

Криптоактивите и криптопазарите се превърнаха в една от най-актуалните теми сред участниците на финансовите пазари и индивидуалните инвеститори през последните няколко години, след като дългосрочната среда на ниски лихвени проценти допринесе за намалена чувствителност към риска на инвеститорите в световен мащаб в търсене на доходност, посочват от финансовото министерство.

Една от основните характеристики на криптопазарите е изключително високата волатилност на цените на активите, за което допринасяха значителните проблеми в сектора, свързани с хакерски кражби и фалити на платформи за търговия, и не на последно място пълната липса на регулация, пише в проучването.

Първата в света всеобхватна регулация на пазара на криптовалути получи зелена светлина от Европейския парламент

Възможностите за реализация на спекулативни печалби от постоянно вариращите цени на криптоактивите привлече огромен брой инвеститори през последните години и тези пазари се разраснаха изключително бързо в големи мащаби. Въпреки привидната липса на пряка връзка между криптопазарите и регулираните финансови пазари, реализираните на първите значителни печалби и загуби започнаха да се отразяват върху цените на останалите активи и ликвидността на регулираните пазари, което естествено породи опасения относно рисковете, които пазарите на дигитални активи носят за общата финансова стабилност, посочват от Министерство на финансите.

Сливането на Ethereum премина успешно, свали потреблението на ток с над 99%

В Плана за действие по Финтек от 2018 г. на Европейската комисия бяха очертани за пръв път съвместимостта на съществуващите финансови регулации към криптопазарите, както и основните насоки, в които могат да се развиват регулацията и интеграцията на пазарите на дигитални активи в Европейския съюз. В края на 2022 г. Европейската комисия представи предложението си за общоевропейска регулаторна рамка, чрез която да бъдат контролирани издателите и търговците на дигитални активи и да бъдат въведени определени гаранции за инвеститорите. Регламентът на Европейския парламент и Съвета относно пазарите на криптоактиви (MiCA) беше гласуван и приет от Европейския парламент на 20 април 2023 година, добавят от финансовото министерство.

Криптовалутите падат, подложени са на натиск

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички