Сливането на Ethereum премина успешно, свали потреблението на ток с над 99%


Сливането на Ethereum премина успешно, свали потреблението на ток с над 99%
Снимка: iStock

5742

Най-важното събитие в криптосвета в последните месеци – ключовата промяна в блокчейн мрежата Ethereum, е факт. С нея мрежата значително намалява потреблението на енергия – с над 99%. За своите поддръжници надграждането представлява голямо предимство, тъй като валутата на мрежата етер се стреми да открадне короната на своя съперник биткойн.

Новият софтуер промени начините, по който се извършват транзакциите в блокчейна на Ethereum и се създават вторите по големина монети в света. Bitcoin или Ethereum: Коя криптовалута е по-добрата инвестиция?

Промяна на модела

Повечето блокчейни поглъщат големи количества енергия и са подложени на критика от еколози и инвеститори. Преди надграждането на софтуера, известно като Merge, една транзакция в Ethereum използва толкова енергия, колкото едно средно домакинство в САЩ за една седмица, според изследователя Digiconomist.

Ethereum премина от система "доказателство за работа", в която енергоемки компютри валидират транзакции чрез решаване на сложни математически задачи, към система "доказателство за залог". В нея лица и компании стават валидатори, използвайки своя етер като обезпечение, за да спечелят новосъздадени токени. Късно ли е да купите тази топ криптовалута 

Експерти в индустрията споделят пред CNBC, че това е тотално превъртане играта за целия криптосектор. 

"Честито сливане на всички. Това е голям момент за екосистемата Ethereum.", каза създателят на криптовалутата Виталик Бутерин в туит.

Девет екипа и над 100 разработчици работиха по сливането в продължение на години. В следващите часове тази децентрализирана мрежа от програмисти, разпръснати по целия свят, ще наблюдава внедряването и, ако е необходимо, ще отстранява грешки максимално бързо.

Bank of America заяви, че значителното намаляване на потреблението на енергия след сливането "може да позволи на някои институционални инвеститори, на които преди беше забранено да купуват токени заради енергията, да го направят сега". Създателят на Ethereum вече не е милиардер

Надграждането ще доведе и до значително намалено предлагане на етер, което може да го отведе към превръщането в дефлационна валута през следващите седмици и месеци. Според някои инвеститори това също може да помогне за повишаване на цената на токена, която скочи след сливането. През последните часове тя се търгува с 3% ръст до около 1640 долара.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички