Късно ли е да купите тази топ криптовалута


Късно ли е да купите тази топ криптовалута
Снимка: pexels.com

4414

Индустрията все още е в ранен етап на развитие, което предоставя много възможности на инвеститорите с дълъг хоризонт. От публичното си пускане през юли 2015 г. Етериум (ETH) генерира чудовищна възвръщаемост от 106 000%, като абсолютно смазва по-широкия фондов пазар.

Индустрията все още е в ранен етап на развитие, което предоставя много възможности на инвеститорите с дълъг хоризонт. От публичното си пускане през юли 2015 г. Етериум (ETH) генерира чудовищна възвръщаемост от 106 000%, като абсолютно смазва по-широкия фондов пазар. Волатилният характер на цифровите активи може да отблъсне някои хора, но възможността за възвръщаемост, която ще промени живота им, означава, че проницателните инвеститори не трябва да пренебрегват огромния потенциал на тази нова индустрия. Дали ще решите да инвестирате в криптовалути, зависи изцяло от вас, но вероятно си струва да им отделите време. 

При такава безумна историческа възвръщаемост вероятно си мислите, че е твърде късно да купите Етериум, който носи пазарна капитализация от 335 млрд. долара. Смятам, че тази перспектива е погрешна. Ето защо.

Етериум е програмируем блокчейн

Едно от предимствата на Етериум пред най-ценната криптовалута в света, Биткойн, е, че позволява използването на интелигентни договори. Тази функционалност позволява извършването на трансакции между две неизвестни страни въз основа на самоизпълняващ се компютърен код. Не са необходими доверие и посредници като банки, брокери и адвокати. 

С този вид програмируемост Етериум се превърна в топ блокчейн, когато става въпрос за децентрализирани приложения (dApps). От децентрализирани финанси (DeFI) и игри до социални медии и нефундабилни токени (NFT), Етериум е най-популярната платформа поради предимството си на първи ход. Според State of the Dapps в мрежата работят общо 2925 dApps, като обемът на транзакциите през последните 24 часа (към 18 февруари) е 214 млн. долара. 

От всички блокчейн проекти Етериум има най-много активни разработчици, които работят по него месечно - 4000. В резултат на това той ясно доказва, че криптовалутите могат да предложат реална полза на света и не са просто спекулативен актив.

Планиране на скоростта и мащабируемостта

С по-големия интерес към мрежата на Етериум обаче по-голямото търсене доведе до скъпи такси за трансакции или "газ". Тъй като Ethereum може да обработва само около 14 транзакции в секунда (TPS), през последните няколко месеца една транзакция струва между 20 и 50 USD. За да стане Етериум масов и да се използва често, той трябва да стане по-бърз и по-евтин. 

Етериум е в процес на надграждане от сегашната си система за доказване на работа към консенсусен механизъм за доказване на залог. Последният позволява на собствениците на Ethereum да залагат част от своите авоари, за да подпомогнат валидирането на транзакциите в мрежата. Той е по-енергийно ефективен и дава възможност за по-бърза пропускателна способност.  

Актуализацията, известна по-рано като ETH 2.0, беше отложена и сега разпространението ѝ е планирано за юни. А с добавянето на shard chains през 2023 г., които ще разделят мрежата на по-малки части, за да увеличат скоростта и капацитета, Етериум теоретично ще може да обработва 100 000 транзакции за секунда. При тези скорости потенциалът за повече dApps нараства до небето.

Криптовалутите са все още в началото

Въпреки цялото внимание, което индустрията получава напоследък, криптовалутите са все още в начален стадий на развитие. По данни на TripleA през 2021 г. в света е имало над 300 милиона потребители на крипто и много крипто борси. В световен мащаб има почти 5 милиарда интернет потребители, така че криптовалутите все още имат да извървят дълъг път по отношение на проникването си. Тази ситуация представлява наистина огромна писта за развитие, за да се привлекат повече хора в крипто икономиката. 

С непрекъснатите технологични подобрения, по-големите случаи на използване и приемане, както и регулаторната яснота, не е трудно да се повярва, че пазарната капитализация на Етериум може да надмине 1 трилион долара до 2025 г. В сравнение с досегашното му представяне това би било драматично забавяне. Въпреки това тази възвръщаемост най-вероятно ще надхвърли печалбите на фондовия пазар. 

Тъй като пазарът на криптовалути понесе удар през последните месеци, спадайки с около 33% от началото на ноември, сега може би е подходящ момент да добавите малко Етериум към портфейла си. Определено не е твърде късно да влезете в този процъфтяващ цифров актив.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички