Bitcoin или Ethereum: Коя криптовалута е по-добрата инвестиция?


Bitcoin или Ethereum: Коя криптовалута е по-добрата инвестиция?
Снимка: pixabay

3760

Криптовалутите покоряват нови върхове през тази година. Bitcoin поскъпна с 98% до цена от малко над 57 000 долара в началото на тази седмица. За сравнение индексът S&P 500 е нараснал с 30% за същия период.

Но не bitcoin всъщност предлага най-добрата доходност на пазара на виртуални валути. Втората най-голяма криптовалута се движи с доста по-бурни темпове. От началото на настоящата 2021 година, Ethereum е поскъпнал с внушителните 434% до цена от малко над 4000 долара, сочат данните на Coindesk, цитирани от Fortune.

Така Ethereum може да се похвали с четири пъти по-висок растеж спрямо най-популярната криптовалута на пазара. Въпреки това, bitcoin доминира по отношение на пазарната си капитализация. Към момента на подготвяне на материала пазарната оценка на bitcoin достига 1.03 трилиона долара, докато тази на Ethereum възлиза на 455.2 млн. долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Защо все пак Ethereum поскъпва с толкова бързи темпове. Някои инвеститори, като Марк Кюбан, насочват вниманието към способността на Ethereum да обработва повече трансакции на секунда спрямо Bitcoin. А в дигиталния свят скоростта винаги побеждава.

От друга страна, доходността при bitcoin и Ethereum изглежда нищожна на фона на поскъпването на Dogecoin, който добави над 10 000% от началото на тази година. Това превърна виртуалната валута в четвъртата най-голяма с обща пазарна капитализация от 63.5 млрд. долара. Криптовалута, създадена на шега, стана четвъртата най-голяма на пазара

Но може ли възхода на пазара през 2021 година да бъде устойчив? По думите на Даниел Айвс, управляващ директор капиталови проучвнаия в Wedbush Securities, цените на криптовалутите надскачат реалната им стойност. Въпреки това, той прогнозира, че поскъпването ще продължи. Според него, крипто бумът все още е в начален стадий и ще се разгърне през следващото десетилетие. Той вярва, че употребата на криптовалутите и трансакциите с тях тепърва ще се увеличават.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички