Колко бизнеса в България приемат плащания в криптовалути?


Колко бизнеса в България приемат плащания в криптовалути?
Снимка: pixabay

5228

Криптовалутите съществуват от над 10 години на пазара. Ако до преди десетилетие виртуалните пари бяха нещо екзотично, то към днешна дата милиони потребители по света работят ежедневно с тях. Близо 10 хил. различни криптовалути биват търгувани всеки ден, а общата им стойност достига впечатляващите 2.3 трилиона долара. Разплащането с дигитални валути в ежедневието логично придобива популяност, като все повече бизнеси стават отворени за блокчейн иновацията. От една страна, това е начин бизнесите да диверсифицират каналите за взаимодействие с потребителите, а от друга - интересен маркетингов похват, помагащ за привличането на нови клиенти. Тази тенденция не подминава и България.

Близо 100 бизнеса в България приемат плащания в криптовалути, сочи справка на Expert.bg в портала coinmap.org. Най-много обекти са регистрирани в столицата София, където 49 бизнеса приемат плащания чрез bitcoin. Изненадващо или не, на второ място се нарежда Велико Търново, където 10 обекта са отворени към разплащания с криптовалути. Сред останалите населени места изпъкват Пловдив (3 обекта), Варна (4 обекта), Бургас (5 обекта), Шумен (3 обекта) и Ямбол (6 обекта). Обектите, приемащи виртуални валути, са най-разнообразни – от места за настаняване, през ресторанти, до доставчици на услуги.

На Балканите София изпъква с висока наситеност на бизнесите отворени към виртуалните валути. За сравнение, 11 обекта в Белград (Сърбия) приемат плащания с bitcoin, в Букурещ (Румъния) обектите са 25, в Скопие (РСМ) има само един регистриран обект, в Тирана (Албания) бизнесите са само два, докато в туристическия център Солун (Гърция), фирмите приемащи криптовалути достигат 37 броя.

Гръцката столица Атина може да се похвали с цели 97 бизнеса, приемащи плащания с виртуални валути, докато в Истанбул (Турция) бройката достига 60. Загреб, столицата на Хърватия, също се радва на множество такива обекти – цели 94.

Интересно е да се отбележи, че Любляна, столицата на Словения, впечатлява с цели 550 обекта, приемащи плащания в bitcoin. В Братислава, Словакия, тези обекти достигат 79 броя, докато във Виена (Австрия) разплащане с виртуални валути се приема от 113 бизнеса. В Киев (Украйна), бизнесите достигат 46 броя. Какво очакват европейците от дигиталното евро?

Разпространението на разплащанията с криптовалути е сравнително равномерно из цяла Европа, като страните от западната част на континента не могат да се похвалят с изразителна доминация спрямо дъжавите от Централна и Източна Европа. За сравнение, Милано (Италия), Париж (Франция), Берлин (Германия) и Амстердам (Нидерланадия) разполагат с по около 100 обекта всеки. Над 150 обекта, приемащи плащания в криптовалути, могат да се открият в Лондон, докато в испанските центрове Мадрид и Барселона те са съответно 146 и 74.

Търговците на стоки и услуги, които приемат плащания в криптовалути, навярно са много повече, тъй като coinmap.org отчита само тези, които са изрично записани в платформата. От друга страна, уебсайтът е един от най-популярните в света за намиране на обекти, приемащи разплащания с криптовалути, което го прави задължителен за всеки бизнес искащ да попадне в полезрението на потребители с дигитални пари в джоба.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички