Какво очакват европейците от дигиталното евро?


Какво очакват европейците от дигиталното евро?
Снимка: iStock

4450

Поверителност и сигурност. Това са най-важните характеристики, които трябва да притежава бъдещата дигитална валута на Европейския съюз, става ясно от обществено обсъждане проведено от Европейската централна банка (ЕЦБ), което цели да изследва нагласите на европейските граждани и професионалисти по темата.

Близо половината от анкетираните (43%) посочват, че поверителността трябва да бъде топ приоритет при издаването на единна дигитална валута. 18% смятат, че най-важният аспект е сигурността, докато 11% залагат на възможността за свободно разплащане в страните от еврозоната. 9% от респондентите искат използването на валутата да не бъде свързано с допълнителни разходи, а 8% желаят дигиталното евро да може да се използва и в офлайн режим.

"Едно дигитално евро може да бъде успешно само ако посреща нуждите на европейците", казва Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. "Ще направим най-доброто, на което сме способни, за да гарантираме, че дигиталното евро отговаря на очакванията на гражданите, разкрити в общественото допитване", казва Панета.

Поверителността е най-важната характеристика на дигиталното евро, както за обществеността, така и за професионалистите, особено когато говорим за търговци и други компании. Двете групи подкрепят изисквания, които да служат като превенция срещу злонамерени активности, тъй като едва един на всеки десет анкетирани подкрепя идеята за пълна анонимност при използване на виртуалната валута.

Над 2/3 от изразилите мнение признават важността на посредниците, които осигуряват иновативни услуги позволяващи достъп до дигитално евро. Обществеността смята, че виртуалната валута трябва да бъде интегрирана към съществуващата банкова и платежна система, както и да дава достъп до допълнителни услуги, надграждащи функцията платежно средство.

Около 1/4 от респондентите смятат, че дигиталното евро трябва да направи трансграничните разплащания по-бързи и евтини. Същата група вярва, че виртуалната валута трябва да може да се използва извън еврозоната без ограничения.

Общественото обсъждане стартира през октомври 2020 г. и приключи през януари тази година. Получените мнения минават 8200 броя, което е рекорд за обществена консултация, провеждана от ЕЦБ.

Преобладаващата част от респондентите са граждани (94%). Останалите участници в проучването са банки, компании за платежни услуги, търговци и технологични фирми. Най-много мнения идват от Германия (47%), Италия (15%) и Франция (11%).

ЕЦБ иска да вземе решение дали да стартира проекта за създаване на дигитално евро до средата на настоящата 2021 г., стана ясно от виртуалната конференция "Бъдещето на плащанията в Европа", организирана от Бундесбанк през миналата година.

По думите на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, еврото трябва да бъде "годно за дигиталната ера". "ЕЦБ трябва да бъде готова да предостави цифрово евро, ако има нужда от него", посочи Лагард през миналия октомври.

Според прогнозите на проф. Дейвид Йермак, преподавател в Ню Йорк и специалист по дигитални валути, до 2023 г. е възможно да има дигитално евро. В интервю за БНР от миналата година той посочи, че западните държави са длъжни да отбележат сериозен напредък в създаването на суверенна дигитална валута, обезпечена от централните им банки, за да не изгубят надпреварата с Китай.

В интервю пред CBS от тази седмица, председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл коментира темата за дигитален долар. По думите му, доларът е световна резервна валута и всяка стъпка към създаване на дигитална версия трябва да бъде правена много внимателно.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички