Лихвите по депозитите в левове нараснаха до близо 7-годишен връх


Лихвите по депозитите в левове нараснаха до близо 7-годишен връх
Снимка: Елена Страхилова

5229

Лихвите по новите депозити на домакинствата в левове нараснаха до близо 7-годишен връх през месец юни тази година, докато новите влогове в евро вече носят годишна доходност от средно 1.25%. На фона на това лихвите по жилищните и потребителски заеми записват леко отстъпление спрямо преходния месец май, сочат данните на Българската народна банка.

Средната годишна лихва по новите срочни депозити на домакинствата, договорени в левове, възлиза на 0.70% през месец юни тази година. Това е най-високото ниво на средната годишна лихва по левови депозити от близо 7 години насам. За последно по-високо средно равнище е било отчитано през месец септември 2016 година, когато новите депозити в левове са били договаряни при средна годишна лихва от 0.72%, сочи справка на Expert.bg в данните на БНБ.

Средната годишна доходност по новите левовите депозити с договорен матуритет нараства за пети пореден месец, като през юни отича ръст от 0.13 процентни пункта спрямо предходния месец май. Преди 12 месеца тези депозити са били договаряни при средна лихва от 0.10%.

В същото време лихвите по новите срочни депозити, договаряни в евро, записват ръст от 0.55 процентни пункта на месечна база до средно ниво от 1.25% през юни. Това е най-високото равнище от края на миналата 2022 година, когато средната годишна лихва по новите срочни влогове в евро е била 1.27%. Преди година, тоест през юни 2022 година, тези депозити са били договаряни при средна годишна лихва от едва 0.14%.

Лихвите по депозитите в България са едни от най-ниските в целия Европейски съюз, според анализ на БНБ. Към края на първото тримесечие на тази година, България е страната с най-нисък среднопретеглен лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в евро и в национална валута сред страните извън еврозоната. Когато говорим за целия ЕС, само в Кипър има по-ниски лихви по депозитите от България, сочи изследването на БНБ.

Лихвите по кредити и депозити у нас са едни от най-ниските в ЕС

Една от причините за ниските лихви не само по депозитите, но и по жилищните кредити у нас, е високото ниво на ликвидност на българската банкова система. Казано с други думи, банките у нас разполагат със средства, което прави набирането на финансиране от граждани и бизнес под формата на депозити, по-малко атрактивно за тях.

Според гуверньора на БНБ Димитър Радев, тенденцията към увеличение на лихвите както по депозитите, така и по кредитите, може да се очертае по-ясно към края на тази и през следващата 2024 година, става ясно от думите му от скорошно интервю пред БТА.

В последния макроикономически анализ на БНБ, публикуван на сайта на институцията, се посочва, че „степента от пренасяне на ефектите от затягането на паричната политика на ЕЦБ върху лихвените проценти по депозитите и кредитите в България се запази относително слаба, особено в сектора на домакинствата.” Действията на БНБ за повишаване на задължителните минимални резерви на банките у нас предполагат ускоряване на пренасянето на промените в паричната политика на ЕЦБ към българската икономика, пише в документа.

Според БНБ, „по-съществена възходяща динамика на лихвените проценти се очаква през втората половина на 2023 г. и през първата половина на 2024 г. След достигане на най-високите стойности през 2024 г., до края на прогнозния период (2025 година – бел. ред.) очакваме лихвените проценти по депозитите и кредитите да се задържат близо до вече достигнатите по-високи нива.”

Общата стойност на депозитите на неправителствения сектор у нас възлиза на 119.088 млрд. лева към края на първото полугодие на тази година, като депозитите на домакинствата (и НТООД) достигат 74.67 млрд. лева, записвайки ръст на годишна база от 10.4%.

Депозитите на домакинствата с договорен матуритет възлизат на 23.6 млрд. лева според последните налични данни на БНБ за вида на депозитите, актуални към края на първото тримесечие на тази година. От тази сума, 11.2 млрд. лева са под формата на депозити в левове, 10.2 млрд. лева са в евро, а депозити на обща стойност 2.1 млрд. лева са договорени в друга валута. Овърнайт депозитите на домакинствата достигат 48.9 млрд. лева към края на първото тримесечие, от които 36.3 млрд. лева са в българската национална валута. Депозитите, договорени за ползване след предизвестие, съхраняват общо 105.2 млн. лева.

Нараства лихвата за просрочени задължения към държавата

Лихвите по депозитите за бизнеса са на по-високо равнище от тези за домакинствата. Средните годишни лихви по новите депозити за нефинансовия бизнес през юни възлизат на 1.76% за тези в левове и 1.55% за тези, договорени в евро. Преди месец средното ниво е било съответно 1.61% и 1.48%. Преди година средната годишна лихва по бизнес депозитите бе отрицателна – минус 0.40% за левове и минус 0.38% за евро.

Лихви по кредитите

Средната годишна лихва по новите жилищни кредити на домакинствата намалява до 2.57% през месец юни, спрямо 2.60% през предходния май, сочат данните на БНБ. Преди година нивото е било сходно – средна лихва от 2.49%. Годишният процент на разходите по жилищни заеми възлиза на средно 2.85% през юни тази година.

Така, ниската реална цена на ипотечните заеми у нас, на фона на ускорената инфлация, продължава да бъде на дневен ред, въпреки призивите на БНБ за по-консервативна кредитна активност от страна на банките. Това си проличава и от внушителните ръстове при жилищното кредити – ръст от 18% на годишна база през юни до ипотечни заеми на обща стойност от 17.88 млрд. лева.

Средната годишна лихва по новите потребителски кредити пада до 8.19% през юни, спрямо 8.66% през предходния месец. Преди година средното ниво по нов бизнес в било 7.56%. Годишният процент на разходите през юни достига средно 8.69%.

Потребителските заеми у нас нарастват с 10.9% на годишна база през юни до общо 15.95 млрд. лева.

Кредитите за нефинансовия бизнес поскъпват през юни. Новите кредити за суми до 1 млн. евро, договорени в левове, са били отпускани през юни при средна годишна лихва от 4% (3.77% месец по-рано и 2.80% преди 12 месеца).

Средната годишна лихва по новите бизнес заеми за суми над 1 млн. евро, договорени в левове, възлиза на 4.01% през юни, колкото бе и през предходния месеца. На годишна база обаче увеличението е сериозно, спрямо средна лихва от 2.44% през юни 2022 година.

Кредитите за нефинансовите фирми за суми до 1 млн. евро, договорени в евро, са били отпускани през юни при средна годишна лихва от 5.43% (4.92% месец по-рано и 2.30% преди година).

Средната годишна лихва по новите бизнес заеми за суми над 1 млн. евро, договорени в евро, е била 5.74% през юни (5.35% месец по-рано и 2.63% преди 12 месеца).

Заемите за нефинансовия бизнес нарастват с 8.4% на годишна база до общо 42.59 млрд. лева към края на юни, сочат данните на БНБ.

 

*Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата);

 

Заемите за жилище засилват темпа на растеж през юни

Гуверньорът на БНБ посочи кога може да се очаква повишение на лихвите по кредити и депозити

Лихвите по жилищните кредити паднаха до 6-месечно дъно

Милионерските депозити растат с най-бързия темп от десетилетие

Ръст на лихвите по депозитите и жилищните кредити

Спестяванията в банките се увеличиха с 6.7 млрд. лева за година

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички