Спад на лихвите по депозитите през септември


Спад на лихвите по депозитите през септември
Снимка: БНБ

5760

Лихвите по новите депозити за домакинства намаляват през септември спрямо предходния месец август, сочат данните на Българската народна банка.

Средната годишна лихва по новите срочни депозити за граждани, разкривани в български левове, възлиза на 0.63% през септември. Това представлява понижение от 0.10 процентни пункта спрямо предходния месец,когато тези влогове са били договаряни при средна годишна доходност от 0.73%.

Средната годишна лихва през септември по новите депозити в евро на домакинствата достига 1.04%, което е спад от 0.26 процентни пункта спрямо предходния месец, когато средното ниво е било 1.30%.

Въпреки понижението на месечна база, лихвите по депозитите за граждани са по-високи спрямо същия месец на 2022 година. За сравнение, през септември миналата година, гражданите са разкривали депозити в родната банкова система при средна годишна лихва от 0.27% за тези в левове и 0.30% за влоговете в евро.

ОЩЕ: Гуверньорът на БНБ посочи кога може да се очаква повишение на лихвите по кредити и депозити

Очакванията на БНБ предвиждат лихвите по кредити и депозити да тръгнат нагоре в края на тази и през следващата 2024 година в резултат на пренасянето на затегнатата парична политика на Европейската централна банка към българската икономика. Паралелно с това и БНБ взе мерки, като повиши размера на задължителните минимални резерви на банките у нас по привлечените средства от резиденти и нерезиденти.

Лихви по депозитите за бизнеса

Лихвите по депозитите за бизнеса нарастват по новите влогове в левове през септември, като остават на същото ниво при тези, разкривани в евро, сочат данните на БНБ.

Средната годишна лихва по новите депозити за нефинансовия бизнес през септември възлиза на 2.36%, което представлява ръст от 0.63 пр. пункта спрямо месец август (1.74%).

Средната годишна лихва по новите бизнес депозити в евро остава 2.12% през септември, запазвайки нивото си от месец август.

На годишна база средните лихви по бизнес депозитите отчитат сериозно покачване от 2.22 процентни пункта при влоговете в левове и 1.87 пр. пункта при тези в евро. За сравнение, през месец септември 2022 година, нефинансовите предприятия са разкривали депозити при средна годишна лихва от 0.14% за левове и 0.25% за тези в евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лихвите по депозитите в левове нараснаха до близо 7-годишен връх

Какво показват данните на БНБ за депозитите?

Спестяванията на домакинствата достигнаха 76.4 млрд. лева

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички