Нараства лихвата за просрочени задължения към държавата


Нараства лихвата за просрочени задължения към държавата
Снимка: Thinkstock

5161

Законната лихва за забава, която се начислява върху просрочени задължения на граждани и бизнес към държавата, нараства от 1 юли тази година. Това се случва след като основният лихвен скочи за пореден месец.

Новото ниво на основния лихвен процент (ОЛП) за месец юли тази година е 3.12%, обявиха от Българската народна банка. Размерът на законната лихва за забава се определя от сбора на основния лихвен процент и 10 процентни пункта, като се изчислява два пъти в годината – на 1 януари и на 1 юли на база ОЛП към тази дата.

Така, новият размер на лихвата, която се дължи върху просрочени задължения като такса смет, данък върху недвижимите имоти, неплатени осигуровки и други, вече възлиза на 13.12%. Това равнище ще остане в сила до края на тази година, като следващото изменение на размер на законната лихва ще се случи на 1 януари следващата година.

Новият размер на законната лихва нараства с 1.72 процентни пункта, след като през последната половин година равнището бе 11.42%, тъй като ОЛП за месец януари възлизаше на 1.42% .

В края на септември миналата година основният лихвен процент нарасна за първи път от 2016 година насам от 0% през септември до 0.49% за месец октомври 2022 година.

Макар да се случва на фона на промяната на лихвения цикъл по света и у нас, основният лихвен процент няма пряко отношение към размера на лихвите по кредити и депозити на родния пазар. Страната ни се намира в условията на паричен съвет (валутен борд) и на практика не може да води парична политика по начина, по който го правят Европейската централна банка или Федералният резерв на САЩ. Паралелно с това у нас почти няма банки, които да използват ОЛП за компонент в състава на лихвените си проценти.

Докато при други централни банки лихвените проценти се определят на база решения на управителния съвет, то у нас нивото на ОЛП се изчислява на база методика, определена от УС на БНБ.

Движението на ОЛП зависи от движенията на индекса ЛЕОНИА Плюс, който представлява справочен индекс на сключените и изпълнените сделки с депозити овърнайт в български левове от всички банки, лицензирани от БНБ, и клоновете на чуждестранни банки в страната.

БНБ вече няма да изчислява ЛЕОНИА, СОФИБИД и СОФИБОР

Двоен скок: БНБ определи основен лихвен процент за декември от 1,3%

БНБ: Тенденцията на повишение на лихвите ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите

ЕЦБ не спря с повишаването на лихвите

Лихвите по кредити и депозити у нас са едни от най-ниските в ЕС

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички