БНБ: Тенденцията на повишение на лихвите ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите


БНБ: Тенденцията на повишение на лихвите ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите
Снимка: БГНЕС

2623

Тенденцията на повишение на лихвените проценти ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите. Поради тези очаквания в комбинация с други рискове, като колебанията на енергийните цени и забавянето на външното търсене, кредитните институции у нас следва да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност.

Това посочват от Българската народна банка в съобщение относно нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции у нас. Централната банка определя ниво на антицикличния буфер от 2%, което влиза в сила през третото тримесечие на 2024 година, като по този начин продължава политиката си за засилване устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките.

ЕЦБ повиши лихвите за осми пореден път

БНБ посочва, че кредитната активност у нас остава висока, но през следващите месеци може да се очаква ограничаване, тъй като пренасянето на ефектите от затягането на паричната политика върху лихвите по заемите ще се ускори, намеквайки паралелно с това, че действията ѝ в посока увеличение на минималните задължителните резерви на банките у нас навярно ще продължат и в бъдеще.

„Кредитната активност се запазва висока в условията на текущите силно отрицателни стойности на реалните лихвени проценти и високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност в банковата система. През следващите месеци протичащият глобален процес на затягане на паричната политика ще започне да ограничава кредитната активност в страната, като пренасянето му върху лихвените проценти по кредитите ще се ускори, включително под влияние на започнатия от БНБ процес на увеличение на минималните задължителни резерви от средата на 2023 година.”, пише в съобщението.

БНБ предприе мерки за затягане на кредитирането и повишаване на лихвите

Това обаче няма да бъде достатъчно за ограничаване акумулирането на кредитен риск в банковата система, посочват от БНБ, тъй като съществуват редица други фактори, които могат да провокират нарастване на необслужваните кредити и разходите за обезценки.

„Въпреки че това би смекчило ефектите, които продължителните периоди на висок кредитен растеж създават по отношение на задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в баланса на банковата система, кредитният риск се запазва изострен в непосредствен план. Предвид колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очакваното забавяне на външното търсене, способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки.”, пише в съобщението.

Тенденцията за нарастване на лихвените проценти ще има пряко отношение към финансовото състояние на кредитополучателите, поради което кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика, посочват от БНБ.

„В допълнение, тенденцията на повишение на лихвените проценти ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите. Във връзка с това кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност, към своевременно и адекватно провизиране и към капиталово планиране, което надлежно отчита развитието на рисковете в икономическата среда.”, пише в съобщението.

Лихвите по кредити и депозити у нас са едни от най-ниските в ЕС

През 2021 г. Управителния съвет на БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1.0% от 1 октомври 2022 г. и на 1.5% от 1 януари 2023 г., като през септември 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер бе увеличено допълнително на 2.0% в сила от 1 октомври 2023 г. Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и несигурността в икономическата среда, антицикличният капиталов буфер на ниво от 2.0% през третото тримесечие на 2024 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките, добавят от БНБ.

Жилищните кредити у нас достигнаха близо 17.3 млрд. лева

Лихвите по жилищните кредити паднаха до 6-месечно дъно

Печалбата на банковата система надхвърли 1 млрд. лева за първите четири месеца на годината

Българската икономика забавя растежа до 1% през тази година, прогнозира БНБ

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички