Милионерските депозити растат с най-бързия темп от десетилетие


Милионерските депозити растат с най-бързия темп от десетилетие
Снимка: istock

3735

Депозитите на домакинствата за суми над 1 млн. лева в родната банкова система нарастват с най-бързия темп от десетилетие, сочи справка на Expert.bg в данните на Българската народна банка.

Броят на депозитите на домакинствата за суми над 1 млн. лева нараства с 25% на годишна база през първото тримесечие на тази година до общо 1 277 броя. Така спрямо същия период на миналата 2022 година милионерските депозити са нараснали с 255 броя. Това е най-бързият годишен темп на растеж, отчитан от едно десетилетие насам. За последно тримесечните данни на БНБ регистрираха по-висок годишен ръст през първото тримесечие на 2013 година, когато броят на влоговете на домакинствата за суми над 1 млн. лева записа ръст от 28% (+156 броя) на годишна база.

Настоящата сума по милионерските депозити се увеличава с 25.3% на годишна база до общо 3.5 млрд. лева към края на март 2023 година. Това представлява скок от 706.6 млн. лева спрямо края на март миналата година. Средната сума по тези влогове възлиза на 2.74 млн. лева.

Спрямо ситуацията от преди 10 години, депозитите на домакинствата за суми над 1 млн. лева са нараснали приблизително двойно както по брой, така и по обща стойност. За сравнение, към края на март 2013 година броят на депозитите за над 1 млн. лева е възлизал на 714 броя, а общата сума по тях е достигала 1.79 млрд. лева или средно 2.52 млн. лева на влог.

Печалбата на банките достигна 784 млн. лева за първото тримесечие

От началото на настоящата 2023 година депозитите на домакинствата за суми над 1 млн. лева нарастват с 1.5% (+19 броя), докато сумата по тях записва минимален спад от 0.1% (-3.2 млн. лева) спрямо последното тримесечие на 2022 година, сочат данните на БНБ.

Резкият годишен скок на най-едрите депозити в България се случва на фона на рекордите в жилищното кредитиране и в условията на затягаща се парична политика. Последното се очаква да провокира движение на лихвите по депозити и кредити във възходяща посока. Още през миналата година родните банки премахнаха таксите за свръхналичност по сметки в отговор на политиката на Европейската централна банка. На родна почва БНБ от своя страна повиши задължителните резерви на банките у нас, което също би следвало да провокира затягане на кредитния пазар, респективно ръст на лихвите.

БНБ увеличава задължителните минимални резерви на банките

Общата сума на депозитите на домакинствата у нас достига 73.1 млрд. лева към края на март тази година. Сумата нараства с 9.4% на годишна база или 6.2 млрд. лева. Общият брой на депозитите у нас възлиза на 8.8 млн. броя, като намалява с 1.4% (малко над129 000 броя) на годишна база. Това се дължи на отлив на депозитите за по-дребни суми, докато при тези за по-големи суми се наблюдава увеличение.

Жилищното кредитиране продължава да чупи рекорди въпреки охлаждането на имотния пазар

Най-масовият депозит на домакинствата у нас си остава този за суми до 1 000 лева – цели 4.78 млн. броя (спад от 4.5% на годишна база). Общата сума, съхранявана по най-дребните влогове, достига 783.8 млн. лева към края на март тази година, като намалява с 3.1% на годишна база. Казано с други думи, в 54% от депозитите на домакинствата у нас съхранява 1.1% от общата сума по тях.

Ръст на лихвите по депозитите и жилищните кредити

*Сектор Домакинства и НТООД включва срочните депозити на физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД).

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички