Жилищното кредитиране продължава да чупи рекорди въпреки охлаждането на имотния пазар


Жилищното кредитиране продължава да чупи рекорди въпреки охлаждането на имотния пазар
Снимка: iStock

3499

Жилищното кредитиране у нас продължава да поддържа висок темп на растеж, въпреки охлаждането на пазара на недвижими имоти. Заемите за жилище счупиха пореден рекорд, като преминаха границата от 17 млрд. лева за първи път, става ясно от данните на Българската народна банка към края на месец март тази година.

През разглеждания месец, жилищните заеми нарастват със 17.8% на годишна база до общо 17.061 млрд. лева. Темпът на растеж се забавя минимално спрямо преходния месец февруари, когато годишното нарастване възлизаше на 18.1%, а обемът на отпуснатите ипотечни кредити бе 16.8 млрд. лева.

Само за година обемът на отпуснатите жилищни кредити у нас бележи увеличение от приблизително 2.6 млрд. лева. За сравнение, към края на месец март миналата година ипотечните заеми възлизаха на 14.4 млрд. лева.

Това се случва на фона на три поредни тримесечия на годишен спад на сделките с недвижими имоти. Вписаните сделки с имоти у нас намаляват през първото тримесечие на тази година с 9.03% на годишна база, според данните на Агенцията по вписванията, след като през четвъртото и третото тримесечие на миналата 2022 година бе отчетен спад от съответно 10.43% и 7.23%.

Спадът на имотния пазар продължава

Корелацията между имотния пазар и достъпът до кредит у нас е сравнително висока, тъй като 40% от сделките с жилища се случват чрез ипотечен заем, според данни на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

От друга страна, поскъпването на имотите има отношение към високите обеми на новоотпуснатите жилищни кредити, тъй като потребителите теглят заеми за по-високи суми.

„Параметрите по отношение на рисковия апетит, степента на обезпеченост и задлъжнялостта на кредитополучателите остават като цяло непроменени, макар да е налице плавно увеличение на средния размер и матуритета на новоотпуснатите кредити.”, се посочва в последното издание на бюлетина на БНБ „Банките в България”, който разглежда данните към края на последното тримесечие на миналата година.

Продажбите на жилища у нас намаляват

Не на последно място, ниските лихви по жилищните заеми в условията на ускорена инфлация на практика придават отрицателна стойност на реалните лихвени проценти, което от своя страна е предпоставка за наблюдавания бум в кредитирането. Според последните данни на БНБ, средните лихви по новите жилищни заеми в левове у нас възлизат на 2.65% през февруари. Годишната инфлация у нас през февруари бе 16%, според данните на Националния статистически институт, преди да падне до 14% през март.

Ръст на лихвите по депозитите и жилищните кредити

На фона на всичко това БНБ взе решение за увеличаване на задължителните минимални резерви, които банките поддържат при Българската народна банка. Този ход цели забавянето на кредитната активност в страната, тъй като представлява стимул за повишаване на лихвените проценти.

„Мярката ще изтегли част от текущата свръхликвидност в банковата система и ще допринесе за намаляване на свободните ресурси, с които банките могат да кредитират, създавайки стимули за по-бързо и значително пренасяне на повишените лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на кредитите. Забавянето на кредитната активност би спомогнало за постепенно намаляване на темповете на инфлацията чрез влиянието върху потреблението финансирано със заемни средства.”, посочват от БНБ в съобщение от 26 април тази година.

Потребителските кредити също се радват на висок интерес у нас, при все че средните лихви са далеч по-високи от тези при ипотечните заеми. Заемите за потребление нарастват с 12.1% на годишна база до общо 15.4 млрд. лева към края на месец март тази година. Темпът на растеж се забавя минимално спрямо предходния месец февруари (+12.3%).

БНБ увеличава задължителните минимални резерви на банките

Като цяло кредити за домакинствата нарастват с 14.6% на годишна база до общо 34.1 млрд. лева към края на март, което се равнява на 19.3% от брутния вътрешен продукт на България.

Кредитите за нефинансовия бизнес нарастват със 7.9% на годишна база до 41.6 млрд. лева към края на третия месец на тази година. През предходния месец годишният темп на растеж бе 8.7%.

Кредитите за неправителствения сектор у нас достигат 82.1 млрд. лева (46.5% от БВП), като нарастват с 11.9% на годишна база през месец март, спрямо годишен ръст от 12.4% през предходния февруари.

Рекордното нарастване на жилищните кредити продължава и през 2023 година

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички