Продажбите на жилища у нас намаляват


Продажбите на жилища у нас намаляват
Снимка: iStock

5498

Продажбите на жилища у нас намаляват след период на сериозен бум на имотния пазар, като спадът в броя на сделките обхваща всички най-големи градове в България.

Общият показател за продажбите на жилища в страната, според броя на продажбите, намалява с 23.5% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, сочи справка на Expert.bg в предварителните данни на Националния статистически институт. Това е първи годишен спад от 2 години насам, като за последно понижение се наблюдаваше през последното тримесечие на 2020 година, когато бе отчетено понижение от 6% на годишна база.

Показателят за продажбите на нови жилища намалява с 10.1% на годишна база през последното тримесечие, докато индексът за сделките на домакинствата със съществуващи жилища се свива с 28.5% спрямо последното тримесечие на предходната 2021 година.

Настоящото понижение идва след седем тримесечия на постоянен годишен възход.

На тримесечна база, показателят за продажбите на жилища в страната, намалява с 12.6% през последното тримесечие, след като през третото тримесечие отчете понижение от 3.2%.

Данните на НСИ отразяват тенденция, подчертана от данните на Агенцията по вписванията, които отчетоха годишен спад в броя на вписваните сделки с недвижими имоти у нас през последните две тримесечия на миналата година, съответно от 7.23% и 10.43%.

Показателите за продажба на жилища на НСИ обхващат всички покупки на домакинствата (нови за домакинствата и между домакинствата), включително сделките с луксозни жилища, става ясно от методологията на националната статистика. Даренията и наследствата сa изключени, тъй като представляват непазарни сделки.

Ето това са 5 от най-луксозните квартали за живеене в София

Данните на НСИ за броя на сделките с жилища на домакинствата съвпадат и с отчетно забавяне в темпа на растеж на цените. През последното тримесечие на 2022 година цените на жилищата у нас нарастват с 13.4% на годишна база, като увеличението е 9.8% при новите жилища и 15.6% при съществуващите. За сравнение, през предходното трето тримесечие цените на жилищата растяха с годишен темп от 15.6% - най-висок от повече от десетилетие. През третото тримесечие ръстът в цените при новите жилища бе 12.6%, а при съществуващите достигаше 17.4%.

На тримесечна база, цените на жилищата нарастват с едва 0.4% през последното тримесечие на 2022 година, като цените на новите жилища падат с 1.1%, а тези на съществуващите добавят 1.3%.

Цените на жилищата в София започнаха да падат

Докато на годишна база, цените на жилищата продължават да растат в най-големите градове у нас, то на тримесечна база се отчита спад на най-големия имотен пазар у нас – София, за първи път от второто тримесечие на 2021 година. Тримесечният спад в цените на жилищата в столицата възлиза на 2.5% в края на 2022 година. На годишна база цените в София отчитат скок от 14% през последното тримесечие на миналата година, след годишен ръст от 18.6%, отчетен през предходното трето тримесечие на същата година.

Спад на продажбите на жилища в големите градове

Показателят на продажбите на жилища, според брой на продажбите, отчита понижение на годишна база през последното тримесечие на миналата година във всички градове у нас, чието население надхвърля 120 000 души.

Показателят за сделките на домакинствата с жилища в София намалява в края на 2022 година с 20.1% спрямо последното тримесечие на 2021 година. Понижението идва след спад от 9.6%, отчетен през предходното трето тримесечие. Продажбите на нови жилища се свиват с 2.2% на годишна база, докато тези на съществуващи жилища падат с 30.6%.

Общият показател за продажбата на жилища в Пловдив (според броя) записва понижение от 26.1% на годишна база през последното тримесечие на 2022 година, като спадът при новите жилища е 15.4%, а при съществуващите намалението възлиза на 32.5%.

Общият показател за Варна се свива с 19.9% на годишна база през последното тримесечие, включително спад от 5.8% при новите жилища и понижение от 26.6% при съществуващите. Данните за Варна не включват продажбите в курортните комплекси.

Показателят за продажба на жилища, според броя на продажбите, за град Бургас отчита спад през последното тримесечие на 2022 година от 21.4% спрямо същия период на предходната 2021 година. Докато продажбите на домакинствата на нови жилища записват годишен ръст от 15.8%, то сделките при съществуващите имоти намаляват с цели 34% на годишна база.

Цени на жилищата: Идва ли чаканият спад и време ли е за покупка?

Общият показател за продажбата на жилища, според броя на продажбите, в Русе намалява с 33.6% на годишна база през последното тримесечие, като спадът при новите жилища е 48.7%, а при съществуващите се отчита спад от 31.3%.

Стара Загора изпъква с най-сериозно понижение на показателя за продажба на жилища, според броя на продажбите – понижение от 40.9% на годишна база, като това е трето поредно тримесечие на годишно понижение. За сравнение, спадът бе 5.8% и 21.7% съответно през второто и третото тримесечие на миналата година. Продажбите на нови жилища в Стара Загора намаляват с 52.3% на годишна база през последното тримесечие на 2022 година, а тези на съществуващи жилища пада с 35.9% спрямо същия период на 2021 година.

Апартаментите в София: Двойна разлика в цената между най-евтините и най-скъпите

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички