Ето това са 5 от най-луксозните квартали за живеене в София


Ето това са 5 от най-луксозните квартали за живеене в София
Снимка: iStock

35444

Все по-взискателни стават купувачите на луксозни имоти, когато всички говорят за приближаваща рецесия, докато продавачите и инвеститорите остават предпазливи в решенията си. Общото между двете страни е, че всеки се стреми към най-доброто и изгодно решение.

А сред най-важните фактори по отношение на имота, от десетилетия насам остава локацията.

Пазарът на луксозни имоти в София отбелязва много силна година спрямо търсенето и в ценови план, сочи анализ на Unique Estates, според който има 15% ръст в цените на висок клас апартаменти и над 70% повече продажби спрямо изминалата година. Колко струва най-скъпият апартамент у нас, продаден през годината? 

Най-голямо остава търсенето на имоти ново строителство в бързо развиващите се южни райони и на висок клас жилища в добре поддържани сгради в централната част на града.

Ръстът в търсенето на луксозни имоти отговаря на благоприятните условия на жилищния пазар през 2022 г., заради безпрецедентно ниските лихвени нива, растящата инфлация и добрите възможности за влагане на спестяванията. Представя ме ви 5 от най-луксозните квартали, предпочитани за живеене в София

Център

Центърът отдавна не е това, което беше. Ако мислите, че всички сгради тук са стари и неподдържани – грешите. В района наистина преобладават къщи и жилищни кооперации, построени в началото или средата на миналия век, но сега изглеждат по друг начин. Запазен е автентичният им облик и архитектура, аристократичността на хората, живели тук, но днес са реставрирани и модернизирани и отговорят на изискванията на съвременните собственици. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

Купувачите са привлечени от ред предимства – всичко е на много близо и няма нужда да се притесняват къде ще паркират колата си. Има много паркове и градинки, туристически атракции и местни забележителности.

В центъра са и най-предпочитаните кафенета, пекарни, сладкарници, заведения на открито и закрито. От административна гледка точка също всичко е много близо и достъпът ви, до която и да било институция, е директен.

Центърът вече е много обширно понятие и включва десетки улици и булеварди, където се разположени добре поддържани сгради на локация, осигуряваща всичко, което ви е необходимо.

Лозенец

Районът е разположен на хълма, южно от стария център на София и достига до северните поли на Витоша. Кварталът е голям и е разделен на Горен и Долен Лозенец.

Граничи с главни булеварди, а в края на миналия век е дом на известни интелектуалци – журналисти, писатели, художници, артисти, лекари и военни. Кварталът притежава и емблематични пазари, кафенета, ресторанти и улички.

Старото и новото строителство са с почти еднакво съотношение, заради неспиращия стоеж на сгради, динамично развиващата се култура и подобрена инфраструктура. Районът е известен като „Зелената перла“ на София и е сред най-престижните и желани места за живеене в града. Столицата София отново е лидер по големи жилища ново строителство

Бояна

Бояна е сред най-елитните квартали в крайградската южна част на София, разположен в подножието на Витоша. Достъпът до него е перфектно обезпечен инфраструктурно. Големи преимущества на местоположението на квартала са чистият планински въздух, естествената паркова среда, тишина, спокойствие и панорамна гледка към София.

Хората, живеещи тук през уикендите могат да се възползват от разходки в Национален парк „Витоша“, Боянския водопад и езеро, различни екопътеки. Кварталът е избор на мнозина млади хора със сигурни доходи, модерен начин на живот и забързано ежедневие. За семейните, в близост има училища и детски градини, както и градски транспорт. Кои са най-предпочитаните места за вила край София

Витоша

Витоша е сред бързо развиващите се квартали на София, предпочитани заради спокойствието, тишината и природата. На 2 минути с автомобил е разположен един от най-големите търговски центрове в града, както и метростанция.

Локацията позволява обитателите да се радват на комбинация от природа и съвременни сгради, отговарящи на всички изисквания за удобство и комфорт, по нови стандарти и материали от най-висок клас. Кварталът е заобиколен от Околовръстен път, бул. Симеоновско шосе и столичния зоопарк. Имотите поевтиняват в два от най-желаните квартали на София

Манастирски ливади

Манастирски ливади е сред най-перспективните и добре документирани квартали в София. Важно предимство на района е бързата връзка с центъра чрез бул. България, както и спокойствието и чистия въздух на Витоша.

Името на квартала идва от местността, преди години заета от ливади, в миналото собственост на Драгалевския манастир. Районът е голям и е разделен на две части – източна и западна. Кварталът притежава много жилищни сгради и затворени комплекси с богат избор от 2-стайни, 3-стайни и многостайни жилища, както и пентхауси.

Увеличава се и броят на офис сградите и центрове, защото за бизнесите локацията е атрактивна и удобна за клиенти, както и финансово по-достъпна. Търсенето на имоти в южните части на София продължава наравно с инвеститорския интерес. Новият спокоен жилищен район ще продължава да се развива, подкрепян от стремежа на общината и вложените ресурси, да се превърне в квартал с качествена и достъпна градска среда. София: Търсят се все повече нови жилища, но са и по-скъпи

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

Къде са най-евтините апартаменти в София?

Кои са най-евтините квартали в София?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички