Няма криза: Луксозните жилища отчитат много активна 2022 година


Няма криза: Луксозните жилища отчитат много активна 2022 година
Снимка: interbon.bg

11092

Отчетена е засилена активност в най-високия сегмент от имотния пазар – луксозните жилища. Най-скъпата сделка за годината е за апартамент с цена от 7620 евро/кв. метър на улица "Оборище" в центъра на София. Това сочат данни от ново проучване на консултантската агенция Unique Estates. Къде се строят най-много нови големи къщи и апартаменти

Жилището-рекордьор се намира в напълно реновирана сграда на топ локация близо до Докторска градина, където се продават много малко имоти. Сградата разполага с 3-етажен подземен паркинг в район, където паркоместата са крайно оскъдни.

Апартаментите около Докторска градина традиционно са изключително скъпи, като новото строителство започват от 5000 евро на кв. метър. Въпреки това цените у нас има накъде да растат, тъй като в европейските столици цените са от порядъка на 8000-10 000 евро на кв. метър.

За да се постигне такава цена, имотът трябва да е на много добра локация, да е в модерна сграда с разнообразни удобства, така че ползвателят му да се чувства като в хотел. Задължително трябва да има и паркомясто. Жилището трябва да е просторно, с високи тавани, а всяка спалня да има собствена баня. Трябва има отделна кухня и голяма тераса.

Налице са и купувачи на т.нар. "трофейни" имоти. Тези клиенти сключват сделки за жилища, стояли на надпазарни цени, но днес намират реализация.

Според данните на компанията отстъпките още не са значим фактор на пазара. Апартаментите се продават почти без отстъпка, като тя е по-сериозен фактор на пазара на къщи.

През тази година активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива. Във второ тримесечие броят сделки в сегмента изпревари дори регистрираните през 2008 г. обеми. Заедно с това цените продължават да растат, но с по-умерени темпове спрямо тези при масовите имоти, защото традиционно в по-високия сегмент цените рязко падат или се качват. Бум на новите жилища в страната. Има ли кой да купува?

По данни на анализа на компанията за луксозни имоти нарастването в луксозния сегмент за периода януари-ноември е с около 23% на годишна база. "Отчитаме една изключително успешна и активна 2022 г., като пазарът беше подчинен на инерцията от много силната 2021 г. Традиционно луксозният сегмент се повлиява най-слабо от икономическите промени, така че можем да кажем, че в него криза няма", обяснява Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Кои прогнози не станаха реалност?

Според Илиева очакванията за спад на цените не се оправдават, техният ръст продължава, отчасти заради ускорената инфлация, която за октомври е 17,6%.

Не се сбъдват и прогнозите от края на 2021 г. за много ново строителство на пазара, което ще доведе до пренасищане и спад в ценовите нива. Разрешителните за строеж за нови сгради през 2022 г. още не са достигнали нивата от 2021 г. "В началото на лятото много инвеститори замразиха продажбите, което силно ограничи предлагането. Това създаде известна несигурност на пазара. Клиентите се обърнаха към имоти старо строителство, обуславящо техния ценови ръст. Покачването на лихвите по кредитите тепърва ще дава отражение. Какви ще бъдат реалните цени на имотите през следващата година ще разберем в началото на 2023 г.", обясни Илиева. Кои са най-предпочитаните места за вила край София

Колко са реалните сделки?

През второто полугодие се наблюдава спад на интереса, но при по-висок процент от запитванията се достига до реална сделка.

Според проучването към днешна дата купувачите са по-малко, но по-сигурни и мотивирани. Те търсят имот за лично ползване и са взискателни към това, което получават. Най-често се търсят апартаменти с 2 или 3 спални. "Все по-голяма популярност добиват умните сгради, със системи за добра енергийна ефективност. Търсят се и нови луксозни имоти в затворени комплекси. Инвестиционно настроените купувачи засега не са активни на пазара", споделя Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Как стои въпросът при наемите?

Активен е пазарът на наеми във висок ценови клас, посочват още от Unique Estates. През 2022 г. общият обем сделки скача с 30% спрямо 2021 г.

Нарастват и наемните цени – през тази година те са 9,21 евро/кв. метър при 8,4 евро/кв. метър през 2021 г. От компанията отчитат дефицит в предлагането на луксозни къщи под наем – едва 10% от запитванията се удовлетворят от настоящото предлагане.

Очакванията на компанията за 2023 г. са за стабилен пазар без спад на цените. Нарастването ще е с ниски темпове, а клиентите, търсещи със спекулативна цел, няма да са фактор на пазара в София. Наемите в София отново растат, какви жилища се търсят 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българите имат ново любимо място за покупка на луксозно жилище

Българи дават луди пари за къщи в Гърция

Собственикът на "Дерби" и водата "Бачково" си купи луксозен дом за милиони в Париж

Кои са най-скъпите къщи в света?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички