Все повече българи купуват имоти в Дубай, освен в Испания и Гърция


Все повече българи купуват имоти в Дубай, освен в Испания и Гърция
Снимка: iStock

6985

Все повече българи по-често се насочват към покупка на жилища в Дубай и Испания, показват данни на консултантска компания за луксозни имоти. Традиционно сънародниците ни предпочитат Гърция, Испания и Лазурния бряг, но напоследък нарастват и покупките в Дубай.

Тази дестинация е привлекателна с цените на апартаментите в определени сгради, аналогични на цените в луксозния сегмент в България. Дубай е най-важният търговски и финансов център на Обединените арабски емирства и на Близкия изток и много българи виждат там добра възможност за инвестиция. Най-често българите купуват в чужбина имоти в ценовия диапазон от 250 000 до 500 000 евро. Докато по-богатите реализират сделки и за над 1 милион евро.

Според брокери пазарът на луксозни имоти в България и в чужбина се развива отлично. Осъществените сделки са на рекордно високи цени и в рекордно кратък срок. Купувачите залагат на по-просторни и по-многофункционални имоти и в големите градове, и в курортите. Търсенето отново изпреварва предлагането, като основен фактор е високата инфлация, влияеща позитивно на имотния пазар. Търсят се всякакъв вид имоти – инвестиционни, градски, ваканционни, по-големи и по-комфортни. Строителните предприемачи се стараят да покрият търсенето, като реализират нови големи проекти.

Увеличават се сделките с имоти на вторичния пазар за сметка на тези с жилища "на зелено", споделят брокери. Вторичният пазар обаче е доста ограничен откъм налични предложения. В последните месеци продавачи оттеглят своите оферти от вторичния пазар, защото вярват, че имотите им съхраняват парите от високата инфлация. Ако собственик на жилище го продаде, няма добра алтернатива да вложи полученото от сделката. Затова много собственици на имот предпочитат да не продават, освен ако нямат нужда от парите.

Заедно с това строителните предприемачи ограничават продажбите в своите обекти на ранен етап на строителството, защото трудно прогнозират финалната цена на имотите и предпочитат да продават в по-напреднала или при завършена фаза. А това води до ограничение на офертите на пазара.

Същевременно търсенето на имоти не намалява въпреки очакванията за ръст на лихвите. Данните на БНБ сочат, че голяма част от депозитите се насочват към покупката на имоти. В резултат на което и цените на жилищата нарастват.

Пазарът на луксозни инвестиционни имоти става все по-динамичен, защото се увеличава и търсенето на висок клас имоти под наем. Брокери коментират, че луксозният имот предоставя друго ниво на изживяване. За целта той трябва да има интересна локация, уединение от външния свят, да е мултифункционален и да разполага с голяма площ, да отговаря на всички съвременни архитектурни тенденции. Хората, които купуват висок клас имоти, не правят компромис с желанията си и са готови да платят повече, за да получат това, което искат. Освен това те знаят, че луксозният имот е добра инвестиция, защото не губи стойността си с времето.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българи дават луди пари за къщи в Гърция

Къде харчат парите си руските олигарси, за да избягат от санкциите?

Все повече българи купуват ваканционни имоти в Гърция

Имоти в Гърция: Къде е най-скъпо и къде е най-изгодно?

В Дубай продават апартаменти за по 50 биткойна

Напук на санкциите: Руснаците купуват като луди имоти в чужбина

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички