Дубай е новото имотно "бягство" от западните санкции за руските олигарси


Дубай е новото имотно "бягство" от западните санкции за руските олигарси
Снимка: iStock

10009

Екипът на дубайската фирма за имоти Mira Estate има повод за празнуване. Компанията за луксозни недвижими имоти отчете 100% годишно увеличение на продажбите на купувачи от Русия и други бивши съветски държави през първата половина на 2022 г.

Продажбите на имоти на руските граждани за фирмата, специализирана в бизнеса с рускоезични клиенти, са се удвоили на годишна база до 2 млрд. дирхама, или 500 млн. долара, съобщават от компанията.

В луксозен нощен клуб в Дубай през май руски агенти на недвижими имоти от друга брокерска компания изляха бутилки шампанско, за да отпразнуват рекордните комисионни от продажби на свои съграждани, купуващи първите си домове в пустинния оазис. Една от брокерките е спечелила 4 млн. дирхама комисионна само за 3 месеца, споделя неин колега пред CNBC.

Олигархът милиардер Роман Абрамович, бивш собственик на футболния клуб "Челси" и дългогодишен сътрудник на руския президент Владимир Путин, също търси къща в дубайската Палма Джумейра, емблематичния изкуствен архипелаг от изкуствени острови, проектирани да изглеждат като палма. Частният самолет на магната на стойност 350 млн. долара е задържан в емирството за 4 месеца, след като Министерството на правосъдието на САЩ разреши изземването му. Американските власти погнаха Роман Абрамович

Притокът на купувачи от Русия и Общността на независимите държави (бившите съветски републики в Източна Европа, Кавказ и Централна Азия) доведе до разцвет в сектора на имотите в Обединените арабски емирства след началото на войната в Украйна и последвалите западни санкции. Избяга бащата на руските олигарси Анатолий Чубайс. Ще го последват ли други?

Налагането на санкции и конфискации на активи от много държави доведе до много загуби на имоти за милиони долари в градове като Лондон и Париж на богати руснаци и личности, свързани с Путин, като единствено ОАЕ останаха отворени за бизнес. "Войната в Украйна и западните санкции върху руснаците и техните предприятия накараха богати инвеститори от ОНД да намерят убежище в Дубай", посочи главният изпълнителен директор на Mira Estate Тамара Гетигежева. По думите ѝ рекорден е броят на милиардерите и предприемачите от ОНД, стичащи се в ОАЕ, което води до скок в търсенето на недвижими имоти. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

Наистина Дубай бележи разцвет в пазара на недвижими имоти от години, като продажбите в сектора са се увеличили с 45% на годишна база през април и с 51% през май.

След рязък спад в началото на пандемията, бляскавият търговски център на ОАЕ се възстанови и стабилизира, след като подходи по-спокойно към пандемията, докато други пазари налагаха тежки ограничения. ОАЕ отвориха нови визови възможности за дългосрочно пребиваване и дистанционна работа, подписаха историческо споразумение за нормализиране с Израел, либерализира някои от социалните си правила и промени ислямския уикенд от петък-събота на събота-неделя.

Решението на ОАЕ да останат неутрални, тъй като голяма част от богатия свят затвори вратите си за руснаците след началото на войната в Украйна, се отплати добре. Луксозната яхта на руски олигарх избяга от Хонконг след натиск от САЩ

Дестинация за ултрабогатите

Дубайската брокерска компания Betterhomes разкри в скорошна класация, че руснаците са се изкачили с две позиции и са петите най-големи купувачи на имоти в Дубай през първото тримесечие. Базираната в Лондон фирма за гражданство чрез инвестиции Henley & Partners през юни публикува доклад, който предвижда, че ОАЕ ще бъдат най-добрата дестинация за свръхбогатите тази година с прогноза, че страната ще приюти 4000 нови милионери.

Междувременно отново според проучване на фирмата се очаква Русия да загуби 15 000 милионери. "Имотите в ОАЕ вече се превръщат в задължителен актив в портфолиото на всеки богат инвеститор", пише в доклада Филип Амаранте, партньор в Henley & Partners. Защо руските олигарси вече не са желани в Кипър?

Според Миша Глени, журналист и автор на книгата McMafia, ОАЕ имат рязко нарастваща миграция на богати хора, предимно в Абу Даби и Дубай. "Заможните руснаци, които искат да избягат от опустошителните западни санкции, започнаха да се местят в ОАЕ и в Израел", добавя Глени. Спасителният пристан за руските олигарси

Имоти до водата

Има и ясна тенденция към какви имоти се насочват руските купувачи, споделят работещите в бизнеса. "Търсят се предимно луксозни имоти, особено тези около морето", споделя за CNBC Тахир Маджития, партньор в базираната в Дубай компания за недвижими имоти Prime Capital. По думите му търсени райони са Палмата Джумейра, луксозните имоти Emaar Beachfront и La Mer по крайбрежието на града. Първото им предпочитание винаги е всичко близо до водата с красива гледка.

Купувачите търсят комбинация от имоти, които да дават под наем като инвестиция, както и за лична употреба, макар че повечето са за инвестиция, споделя Маджития. Много чести са и т.нар. блоковите сделки, при които се купува цял етаж или няколко. Един етаж от луксозна жилищна сграда струва средно между 7 и 10 млн. долара, според местоположението и размера. "Лимасолград" или как кипърски град се превърна в "малката Москва"

По думите на Маджития руснаците винаги са били сред 10-те националности, инвестиращи в имоти в Дубай. От февруари насам обаче се наблюдава скок, като някои от купувачите са ликвидирали активите си в други страни и са ги преместили тук. Много руски богаташи правят покупките си в криптовалута, след като някои от големите фирми за имоти в Дубай започнаха да приемат и такива плащания.

Обвинения за "мръсни пари"

Антикорупционни активисти и законодатели обвиняват Дубай, че е център за "мръсни пари". Критикът на Кремъл Бил Браудър призова емирството да бъде поставено във финансов черен списък, а евродепутати през май обвиниха ОАЕ, че подпомагат "прането на пари в големи мащаби" и ги призоваваха да санкционират руските олигарси, преместили се там. Руснаците масово прехвърлят парите си в Турция. Защо?

Служители на ОАЕ от Министерството на външните работи и работната група за борба с прането на пари отказаха коментар на CNBC.

Специалната група за финансови действия, междуправителствена организация за борба с изпирането на пари, през март постави ОАЕ в своя "сив списък" заради опасения, че страната има "стратегически недостатъци" в осуетяването на незаконни финансови дейности. Кой и как прикрива огромното богатство на Владимир Путин?

В отговор органът на Емирството, който противодейства на незаконните финансови дейности, заяви, че ОАЕ "приемат ролята си в защитата на целостта на глобалната финансова система изключително сериозно и ще работят в сътрудничество с FATF за поправяне на идентифицираните области на подобрение". Властите на ОАЕ обещаха да се справят с незаконните парични потоци, докато страната прави реформи в опит да покрие международните стандарти.

Междувременно икономиката ѝ процъфтява. "Сигурен съм, че много руснаци се опитват да решат проблемите си, но Дубай в крайна сметка ще спечели от всяка криза. Ще бъда честен с вас, тези санкции изнервиха много хора. Ако някой пренася пари през банковата система тук законно, ние ще правим бизнес с него", заяви имотният магнат Хюсеин Саджвани от Емирството за CNBC в средата на март.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След санкциите - ето къде пътуват руските туристи извън Европа

Западът блокира руски активи за 330 милиарда долара

Абрамович изпрати суперяхти в турски курорти, за да избегне санкциите

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички