Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди


Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди
Снимка: Getty Images

16336

Най-богатите хора в Русия изгубиха около 100 милиарда долара от състоянието си през последните седмици, след като западните санкции и конфискации започнаха да дават резултат. Икономическите сътресения около нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна изтриха над 1/3 от богатството на 20-те най-богати милиардери в Русия през последните седмици, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Олигарсите, сред които са високопоставени държавни служители и едри бизнесмени, са санкционирани, тъй като са силно обвързани с Кремъл и са смятани за проводник на руската държавна политика. Те са много уязвими, защото голяма част от богатството им е обвързано със западните икономики. Но Западът вече ги третира като врагове и прекъсва всякакви връзки с тях, а състоянието им ежедневно се топи.

Само за няколко дни невижданите санкции лишиха олигарсите от луксозни имоти, частни самолети и супер яхти, затваряйки вратите към западния свят. Руска рубла, руските компании и цялата руска икономика преживяха мощен срив, който доведе до края на една ера за руския елит по света.

Германските власти вече иззеха 152-метровата суперяхта Dilbar на Алишер Усманов, оценена на 600 милиона евро. Богатството на металургичния и телекомуникационен магнат Усманов, който беше санкциониран от ЕС и САЩ, дотук е намаляло с 3,1 милиарда долара до 18,2 милиарда долара, според Bloomberg. Милиардерът е известен като един от любимите олигарси на Владимир Путин, а в миналото е бил голям инвеститор във Facebook, Apple, Twitter, LinkedIn, електронният търговец Groupon и други. Усманов дълги години притежаваше сериозен дял в лондонския Арсенал, а след това негови компании спонсорираха Евертън. Олигархът все още има частен Airbus A340 за 200 млн. долара.

Италианската полиция е конфискувала вили и яхти на руски милиардери за най-малко 140 милиона евро. Сред тях са вила на Алишер Усманов на остров Сардиния, както и вила на езерото Комо, притежавана от руския държавен телевизионен водещ Владимир Соловьов, предава Reuters. Същата съдба сполетя и луксозните яхти на руският минен магнат Алексей Мордашов и Генадий Тимченко, който е сред най-приближените на президента Владимир Путин. ТВ водещият Соловьов пък се оплака по руската телевизия, че "Европа е нарушила свещеното право на собственост".

Руските олигарси притежават множество луксозни къщи в най-престижните италиански курорти, закупени през последните 20 години, но заради санкциите ще бъдат лишени от тях. Мордашов едва ли скоро ще може да използва вилата си на стойност 66 млн. евро в Сардиния. А 65-метровата му яхта Lady M, оценена на 65 млн. евро, беше конфискувана в северозападното пристанище Империя. Милиардерът е собственик на частен самолет Bombardier Global 6000 и няколко суперяхти, включително Nord, оценена на 500 млн. долара.

Според списание Forbes Мордашов и семейството му са притежавали богатство от 29,1 млрд. долара преди санкциите, но състоянието му се е стопило с почти 9 млрд. долара в резултат на наказателните мерки. Мордашов притежава 1/3 от Tui, най-голямата туристическа фирма в Европа. Той управлява най-голямата руска стоманодобивна и минна компания "Северстал" и в момента е най-богатият руснак. Алексей Мордашов твърди в изявление, че няма нищо общо с "геополитическото напрежение" и не разбира защо е санкциониран.

Франция е задържала 88-метровата яхта Amore Vero на друг санкциониран олигарх – шефа на "Роснефт" Игор Сечин. Оценяваната на 120 млн. долара яхта се намира в пристанището Ла Сиота на френската ривиера за ремонт. Плавателният съд е конфискуван от митническите власти, след като се е опитал да избяга от френското пристанище. Сечин е смятан за един от най-влиятелните мъже в Русия, близък е с Путин от 90-те години на миналия век, когато заедно работят в кметството на Санкт Петербург.

Френските власти подготвят списък с активи на руските олигарси, които да бъдат конфискувани. "Ако бях олигарх, в Русия или Франция, щях да се притеснявам", каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. Колегата му Оливие Дюсо потвърди отнемането на плавателния съд.

Британският парламент подготвя законодателство за конфискуване на руски имоти на Острова, а американските власти създават специална работна група, която да намери и конфискува яхти, луксозни имоти и частни самолети на олигарсите.

Швейцария дотук е замразила активи за 11 млрд. долара на най-богатите руснаци, но щетите за тях могат да достигнат 163,7 млрд. долара, твърди местният вестник "Нойе Цюрихер Цайтунг". По примера на ЕС и САЩ швейцарските банки стриктно приложиха санкциите срещу свързаните с Кремъл олигарси, за да не станат мишена на тежки глоби и ограничения от американските власти. Пък и никоя финансова институция не би рискувала да понесе огромните финансови и репутационни щети, ако излезе наяве, че косвено е подкрепила нахлуването на Русия в Украйна.

Според руски експерти тежките финансови последици може би едва започват. Вторият най-богат човек в Русия Владимир Потанин, който също е сред санкционираните, е загубил 7,54 млрд. долара или около от 1/4 от богатството си, което се е свило до 23,3 млрд. долара. Потанин беше част от малка група олигарси, които се срещнаха с Путин миналата седмица, когато започна инвазията в Украйна. 88-метровата му яхта Nirvana засега изглежда в безопасност. Тя е забелязана да плава около Малдивите, които нямат договор за екстрадиция със САЩ. Милиардерът има още поне 2 мегаяхти и два частни самолета.

Състоянието на още няколко руски милиардери се е стопило драстично. Най-големият губещ засега е Генадий Тимченко, който контролира Volga Group. Богатството му спадна с над 12 млрд. долара – от 22.4 млрд. долара на 10 млрд. долара. Корабът на Тимченко, Lena, който струва 50 млн. евро, беше иззет в италианския курорт Санремо.

Шефът на руската газова компания "Новатек" Леонид Михелсон изгуби 11,7 млрд. долара и вече притежава 20,8 млрд. долара. Михелсон засега не е санкциониран, но компанията му е. Друг голям губещ е шефът на металния гигант "Новолипецк" Владимир Лисин, който е изгубил 8,47 млрд. долара, а състоянието му е намаляло до 19,5 млрд. долара.

Собственикът на английския Челси Роман Абрамович е минус близо 5 млрд. долара, а богатството му е спаднало до 13 млрд. долара. Абрамович, който скоро може да бъде санкциониран от британските власти, бе принуден да се откаже от футболния клуб и да го обяви за продан. Милиардерът, който също е сред приближените на Путин, притежава една от най-необичайните яхти в света, оборудвана със собствена подводница и 3 хеликоптера. В миналото е бил собственик на редица свръхскъпи имоти в Ню Йорк, притежава имоти и в Лондон.

Друг магнат в производството на желязо и стомана – Виктор Рашников с обеднял с 4,7 млрд. долара до 9,52 млрд. долара. Инвеститорът Сюлейман Керимов е изгубил 4,64 млрд. долара до 10,6 млрд. долара.

Срдд големите губещи е и финансовият магнат Михаил Фридман, чието състояние е намаляло с 4 млрд. долара до 9,95 млрд. долара. Фридман стана един от първите олигарси, които се обявиха срещу инвазията в Украйна, като я нарече "трагедия" и написа, че "войната никога не може да бъде решение". Въпреки това милиардерът стана обект на санкции от ЕС, който го определи като "високопоставен руски финансист и активист от вътрешния кръг на Путин". Друг голям бизнесмен и съдружник на Фридман – Герман Хан е изгубил 2,68 млрд. долара до 6,83 млрд. долара. Интересното е, че и двамата са от украински произход.

В списъка със санкции на ЕС е и Петр Авен, съдружник на Фридман, който ръководи търговската банка Alfa Group и също е смятан за един от най-близките олигарси на Путин, с когото редовно се срещат в Кремъл. Авен засега е изгубил малко по-малко от 1 млрд. долара, а състоянието му е 5.47 млрд. долара.

Алуминиевият барон Виктор Векселберг, който също е роден в Украйна, е на минус 2,5 млрд. долара, а състоянието му се е намаляло до 16 млрд. долара. Индустриалният магнат Александър Абрамов е обеднял с 2,36 млрд. долара, а богатството му се е свило до 6,72 млрд. долара. Яхтата на Абрамов The Titan също се крие на Малдивите.

Сред санкционираните е и Сергей Чемезов, бивш офицер от КГБ, който се сприятелява с Путин, докато са съседи през 80-те години на XX век. През 2007 г. е назначен за изпълнителен директор на руския държавен отбранителен гигант "Ростех", позиция, която заема и до днес. Чемезов е санкциониран от САЩ още през 2014 г. заради доставките на оръжие от "Ростех" за руската инвазия в Крим.

Според разследвания на Алексей Навални, роднините на Чемезов са използвали подставени компании, за да натрупват огромни активи, включително суперяхти и луксозни вили по целия свят. Но Чемезов твърди пред руските медии, че е чист: "Не трупам богатство. Не пъхам пари в ъглите. Нямам яхти или самолети."

Сред санкционираните е и друг бивш колега на Путин и Чемезов от КГБ – Николай Токарев, който управлява най-голямата руска тръбопроводна компания – Транснефт. Олигархът е сред най-верните на Кремъл и е един от спонсорите на огромния дворец на Путин на брега на Черно море, който струва над 1 млрд. евро. Палатът, който беше свързан с голям обществен скандал в началото на 2021 г., вероятно е луксозен подарък за руския президент от олигарсите.

Андрей Гуриев, който притежава гиганта в производството на торове PhosAgro, е изгубил 2,15 млрд. долара, а състоянието му е намаляло до 5,76 млрд. долара. Друг магнат в областта на минералните торове – Вячеслав Кантор е изгубил 2 млрд. долара, а богатството му е станало 7,04 млрд. долара. Според Forbes най-малко 12 руснаци са изпаднали от списъка на милиардерите през последните седмици.

Най-богатите и влиятелни хора в Русия трудно ще се измъкнат от "захапката" на санкциите. Според експерти инвазията в Украйна може да сложи край на луксозния им живот по световните курорти. Но дори да запазят повечето от луксозните си играчки, те още дълго ще бъдат нежелани гости в западния свят.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички