Какви са обявените досега санкции срещу Русия?


Какви са обявените досега санкции срещу Русия?
Снимка: iStock

3972

Япония ще наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна, включително забрана за емитиране на руски облигации в Япония и замразяване на активите на определени руснаци, обяви днес японският премиер Фумио Кишида, цитиран от Reuters. Той посочи, че не предвижда значителни последствия върху енергийните доставки в краткосрочен план като следствие от сегашната ситуация и че ще обмисли всякакви възможни мерки за ограничаване на въздействието върху домакинствата и компаниите при евентуално допълнително поскъпване на цените на горивата, предаде БТА. Япония - готова да доставя втечнен природен газ за Европа

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви първи кръг икономически санкции срещу Русия, ден след като Москва призна сепаратистките райони Донецк и Луганск за независими, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Трюдо заяви, че Канада изпраща неколкостотин допълнителни военнослужещи в Източна Европа. Той уточни, че още близо 460 служители на канадските въоръжени сили ще бъдат изпратени в Латвия и района, за да подкрепят НАТО, предаде още БТА.

И Австралия се присъедини днес към Съединените щати, Европейския съюз, Канада, Германия и Великобритания в налагането на санкции на Русия, след като Москва нареди изпращането на войници в сепаратистките райони в Украйна Донецк и Луганск, които призна за независими, предаде още агенцията, цитирайки Reuters. Австралия незабавно ще започне да прилага санкции на руски физически лица, които смята за отговорни за действията на страната срещу Украйна, заяви премиерът Скот Морисън на пресконференция и добави, че очаква последващи пакети санкции.

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера обяви, че ще бъдат наложени санкции срещу 2 руски финансови институции - ВEБ и руската военна банка. Според него части от руската икономика ще са откъснати от международните финансови системи. Очакват се допълнителни санкции срещу семействата на руския елит. Байдън заяви, че действията на САЩ са били внимателно координирани със съюзниците. 

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че активите на 5 банки са замразени, а същото ще бъде наложено и на трима руски милиардери - които ще бъдат засегнати от забрани за пътуване в Обединеното кралство. Джонсън заяви, че санкциите могат да бъдат разширени.

Германия спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", по който трябваше да се доставя газ от Русия. Страната доставя на Европа около 40% от нейния газ, който се добива от огромни запаси в източната част на Русия.

И ЕС единодушно прие първата си вълна от мерки, която включва санкциониране на всички членове на руския парламент, които са одобрили решението за Украйна. Блокирани бяха също така руските банки и достъпът до финансовите пазари на ЕС, предаде БГНЕС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички