Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"


Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"
Снимка: Getty Images

12133

Германия ще спре сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", след като Владимир Путин призна независимостта на Донецк и Луганск и изпрати армия в двата отцепили се региона.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната му няма да приеме признаването на двата региона и трябва да преоцени ситуацията "по-специално по отношение на "Северен поток 2", предаде Reuters. В Германия обясниха кога ще стартира сертификацията на „Северен поток 2“

Шолц е помолил германското министерство на икономиката да направи нужното, за да блокира сертифицирането на газопровода за момента. "Съответните отдели на министерството на икономиката ще направят нова оценка на сигурността на доставките ни в светлината на промените през последните няколко дни", каза канцлерът.

Тръбопроводът на стойност 11 милиарда долара е предназначен да удвои количеството газ, който тече от Русия към Германия, и беше завършен в края на миналата година. Въпреки това германските регулатори все още не са дали зелена светлина за официалното му пускане в експлоатация.

За да бъде пуснат газопровода, притежателят му Nord Stream 2 AG трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор. На 16 ноември 2021 г. Германската федерална мрежова агенция спря сертифицирането поради организационни и правни проблеми. Регулаторът отбеляза, че процесът ще се възобнови, когато фирмата със седалище в град Цуг прехвърли основния капитал в собствеността на германското дъщерно дружество. Въпросната фирма е собственост на "Газпром". Германският регулатор спря сертификацията на Северен поток 2

Германското правителство отдавна твърди, че "Северен поток 2" е предимно търговски проект, който диверсифицира енергийните доставки за Европа. Най-голямата европейска икономика зависи от Русия за около половината от енергийните си нужди.

Мнозина се опасяват, че изпращането на войски в Източна Украйна, е сигурен знак за пълномащабна инвазия в Украйна. Експерти и политици вече предупредиха, че война между Русия и Украйна и подготвяните тежки санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой колко е инвестирал в Северен поток 2

"Северен поток 2" като стъпка към руска инвазия?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички