"Северен поток 2" като стъпка към руска инвазия?


"Северен поток 2" като стъпка към руска инвазия?
Снимка: Nord Stream 2

4706

"Ние сме сигурни, че "Северен поток 2" служи само на една цел - да отреже Украйна от транзита на газ", казват в Украйна. Там са убедени, че проектът е подготовка за руска инвазия. Как гледа Германия на газопровода, разказва Deutsche Welle.

Посещението на германският външен министър Аналена Бербок в Украйна и Русия за пореден път постави в центъра на вниманието оспорвания газопровод "Северен поток 2". Украйна твърди, че проектът представлява подготовка за руска инвазия. Украйна измисли план за блокирането на "Северен поток 2"

Шефът на украинския енергиен концерн "Нафтогаз" Юрий Витренко казва пред германския "Зюддойче Цайтунг": "Ние сме 100% сигурни, че "Северен поток 2" служи на една-единствена цел - да отреже Украйна от транзита на газ". Според него руският президент Путин подготвя инвазия и "иска да се подсигури, че от това няма да произлязат отрицателни последици за търговията с Европа". Кой какви цели преследва със "Северен поток 2"

Държавният концерн "Нафтогаз" поддържа газовата мрежа в Украйна с обща дължина от 38 000 км, през която досега тече и руският газ към Централна Европа. Целта на Москва е да прекрати този транзитен пренос, каза Витренко. Той твърди, че действащите договори за удължаване срока на досегашните транзитни доставки с Украйна също не са пречка за Русия.

Те ѝ позволяват да заявява и плаща за определени обеми, но в същото време да ги пренасочва през Балтийско море. В случай на война обаче, през Украйна вече "няма да преминават никакви газопроводи", предупреждава Витренко. "Първите бомби ще са насочени именно срещу тази цел", казва той.

Шолц: "Северен поток 2" е изцяло икономически проект

Германският канцлер Олаф Шолц подчертава напоследък, че газопроводът по дъното на Балтийско море е изцяло частен икономически проект, но не и политически. Витренко отхвърли тази гледна точка: "Единствената икономическа логика е Путин вече да може да наказва Украйна заради нейния проевропейски избор". От това, според него, извлича ползи Германия, на чиято територия завършва газопровода. "От морална гледна точка аз трудно бих могъл да приема подобен факт“, заяви шефът на Нафтогаз. Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Външнополитическият експерт на Зелените в Германия Омид Нурипур заяви обаче в предаване на обществената телевизия ARD, че ако Русия навлезе в Украйна, газопроводът в Балтийско море не бива да влиза в експлоатация. "В момента, в който Русия предприема нова стъпка на агресия, ще стане повече от ясно, че газопроводът не бива да се пуска в действие", каза той. Жестоки санкции: САЩ заплашва да спре "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

Според него при посещението си в Москва германският външен министър Аналена Бербок трябва да демонстрира, че "диалогът не бива да се прекъсва и че Германия се стреми към постигане на баланс на интересите", но същевременно и ясно да покаже, че "евентуална агресия и други нарушения на териториалната цялост на Украйна ще имат много висока цена за Русия".

Ако Русия нападне Украйна

Опозиционни политици в Германия изразяват сходни позиции. "Мисля, че "Северен поток 2" трябва да бъде спрян, ако Украйна бъде нападната. Германия ще загуби тази своя инвестиция, но пък ще инвестира в сигурността на Европа", казва външнополитическият експерт на ХДС Родерих Кизеветер пред "Дойчландфунк".

Той предупреждава също, че не бива предварително да се изключва възможността за санкции срещу Русия, защото това би отслабило позициите на европейците. Кизеветер подчертава значението на единно европейско поведение спрямо Москва и единство между Европа и САЩ.

Проектът "Северен поток 2" на практика е вече завършен. В момента Германската инфраструктурна агенция (Bundesnetzagentur) проверява правните предпоставки за пускането на газопровода в експлоатация. Решението се очаква това лято.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички