Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?


Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?
Снимка: Getty Images

10553

Изграждането на газопровода "Северен поток-2" приключи, въпреки политическата съпротива от САЩ и редица европейски страни. Успешното завършване на спорния проект обяви лично шефът на "Газпром" Алексей Милер. "Газпром": Доставките през "Северен поток 2" стартират още тази година

През годините газопроводът беше обект на остри критики, мишена на санкции от САЩ и редица спънки от страна на различни регулатори. Изграждането му беше спряно временно, основни инвеститори се отдръпнаха и накрая се наложи Русия сама да го довърши. Москва и Берлин обаче бяха непоклатими: "Северен поток 2" е важен икономически проект и трябва да бъде завършен. Още един кораб ще довършва "Северен поток 2"

Газопроводът с годишен капацитет 55 млрд. куб. метра газ свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море. "Северен поток 2" се състои от два успоредни газпровода, всеки от които с дължина от 1230 км и се очаква да доставя енергия на приблизително 26 млн. домакинства годишно. Проектът на стойност 9,5 млрд. евро се финансира наполовина от "Газпром", като останалата част са инвестиции от европейските партньори на руския концерн – германските компании Uniper и Wintershall-Dea, британско-нидерландската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Геополитическа победа за Русия

Завършването на проекта може да се разглежда като геополитическа победа за Русия. Това мнение изразява пред ТАСС Дмитрий Маринченко, директор на групата за природни ресурси и стоки на международната рейтингова агенция Fitch.

"Проектът беше завършен, въпреки негативното отношение към него от страна на Европейската комисия, редица европейски страни и САЩ. Последователната позиция на Германия помогна – Берлин, подобно на Москва, винаги подчертаваше, че газопроводът е търговски, а не политически проект", казва Маринченко. САЩ не могат да спрат "Северен поток 2", убедени са в Москва

"Непростима грешка с много сериозни последици"

Не всички обаче споделят мнението, че проектът е полезен за Германия и Европа. Бившият председател на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск нарече "Северен поток-2" "непростима" грешка, направена от Германия".

"Мисля, че това е непростима грешка с много сериозни последици. Грешка, произтичаща от егоистичната политика на германските интереси", посочва Туск пред полската TVN24. "Това противоречи на интересите на ЕС като цяло, да не говорим за Полша или Украйна", добавя политикът.

Според Туск, в разговорите му с германския канцлер Ангела Меркел, тя често е споделяла, че знае, че "този газопровод е лош за Европейския съюз". FT: "Северен поток 2" е безсмислен проект

Защо Германия не се отказа от "Северен поток 2"?

Беше ясно, че Германия няма да спре "Северен поток 2" поне по няколко различни причини. Подобно решение щеше да разклати доверието на бизнеса в политиците – а и двете страни много държат на това доверие. Освен това Берлин ще трябва да плаща обезщетения в размер на милиарди евро, просто защото проектът е напълно законен и има всички необходими сертификати в Германия, пише Deutsche Welle.

Но не става дума само за пари. Ако беше обърнала гръб на "Северен поток 2", Германия щеше да зачеркне една вече 50-годишна традиция на отношенията между двете страни, включително в енергийния сектор. Радикалните стъпки обикновено не влизат в репертоара на германската дипломация. Особено пък към Русия, с която Германия има много специални отношения поради историческата си обремененост.

Ако беше дръпнала внезапната спирачка, Ангела Меркел и партньорите ѝ социалдемократи в кабинета щяха понесат огромни имиджови загуби. "Северен поток 2" не бе поставен под съмнение нито след като Русия анексира Крим, нито заради войната в Източна Украйна, нито пък след убийството на Борис Немцов, опитът за отравяне и последвалият арест на Алексей Навални или след руската хакерска атака срещу германския Бундестаг. Как Германия да окаже натиск върху Русия? Чрез "Северен поток 2"

Нужен ли е новият газопровод на Германия и Европа?

Новият газопровод разширява капацитета: под Балтийско море от Русия към Германия вече могат да текат не 55, а 110 млрд. куб. метра газ. Той скъсява досегашното разстояние през Украйна с цели 1000 км и предлага по-модерна инфраструктура, твърдят специалистите от германската фондация "Наука и политика", мозъчния тръст на правителството в Берлин. Но те признават и още нещо важно: "За газоснабдяването на Германия и Западна Европа този газопровод не е неизбежен." Кой какви цели преследва със "Северен поток 2"

Клаудия Кемферт от Германския институт за икономически изследвания също смята, че пускането на втора тръба под Балтийско море от стопанска гледна точка не е кой знае колко необходимо. Тя твърди, че капацитетите на вече наличните газопроводи са достатъчни, а към тях се добавят терминалите за втечнен газ и другите начини за транспортиране на една суровина, която в бъдеще тъй или иначе постепенно ще отива на заден план.

Факт е, че и ЕС, и останалата част от Европа плюс Турция могат без проблем да получават газ чрез вече наличната инфраструктура. Старото трасе през Украйна има капацитет 146 млрд. куб. метра газ годишно, но в периода 2017-2019 г. по него протичаха под 90 млрд. кубика годишно, а в момента едва 40 млрд. кубика годишно.

Към това трябва да добавим газопровода през Полша и Беларус с капацитет 33 млрд. куб. метра годишно, както и "Северен поток-1", първата тръба под Балтийско море, по която годишно могат да се доставят 55 млрд. кубика газ. Тъй че и без "Северен поток-2" нямаше да възникне газов дефицит.

Някои експерти смятат, че в момента Европа няма нужда от повече газови доставки – и че това е трайна тенденция. "Търсенето на газ в Европа вече от години е стабилно и дори леко спада. Пандемията от коронавирус и повишаването на зимните температури в резултат от промяната на климата усилват тенденцията към все по-ниско потребление на газ", твърдят експертите от Германския институт за икономически изследвания.

Но полупразните газохранилища в Европа показват друго. В последните месеци търсенето на газ се увеличи, а цената на "синьото гориво" достигна рекордни стойности. За това допринесе и намаляването на доставките от страна на "Газпром" с 1/5. В момента Европа получава през Украйна значително по-малко руски газ, отколкото ѝ е необходим.

Според руските медии Москва задържа своите доставки, но не с цел да пълни своя бюджет или бюджета на държавата с пари. "Втората и не по-малко важна цел се състои в това нашите западни партньори да свикват с очевидния извод, че осигуряването на тяхната енергийна сигурност е възможно само в тясно партньорство с Русия".

Нараства ли зависимостта от Русия?

Русия става за Германия все по-важен доставчик на газ: през 2020 г. половината количество от това гориво, изразходвано в Германия, е било руско производство. Тоест, зависимостта на страната от руския газ нараства, а може би ще продължи да нараства и занапред, защото редица европейски държави свиват добива на собствен газ. За Германия досега особено важни бяха доставките от Норвегия и Нидерландия.

Маринченко обаче не е съгласен. Според него стартирането на проекта ще намали зависимостта на Русия и Европа от Украйна по въпроса за транзита на газ. В същото време самият транзит ще продължи да функционира до известна степен, сигурен е той. Русия призова ЕС да мисли за "Северен поток 2" търговски, а не политически

Мнозина виждат в намалените доставки средство за натиск от страна на Москва, за да могат регулаторите по-бързо да одобрят "Северен поток-2". Още през есента, руският държавен концерн може да постави европейците пред избора: или веднага давате разрешение за експлоатация на "Северен поток 2", или ще имате огромни проблеми със снабдяването с газ през зимата, защото хранилищата ви са празни, а не желаем да увеличаваме доставките през Украйна. "Газпром" съобщи, че до края на тази година по "Северен поток 2" могат да бъдат доставени 5,6 млрд. куб. метра газ.

Експертът Хайко Ломан не вярва, че ще се стигне до подобен опит за изнудване, тъй като той ще се отрази опустошително на имиджа на "Газпром". "Това би нажежило и бездруго острите дискусии в Европа относно бъдещата роля на газовите доставки в контекста на декарбонизирането на икономиките и ще подсили позициите на онези, които настояват за отказ от ползването на газ", казва Ломан пред Deutsche Welle.

Както отбелязва Маринченко, "Северен поток-2" може да започне да работи с пълен капацитет до края на тази година на фона на ниските нива на заетост в европейските газови хранилища. Той смята, че въпросът за сертифицирането на тръбопровода вероятно може да бъде решен сравнително бързо. "Въпрос на седмици, а не на месеци", прогнозира той.

Експерти смятат, че газопроводът под Балтийско море е най-вече престижен мега-проект на Москва, което обяснява и решението на "Газпром" да намали доставките през последните месеци. По този начин концернът се опитва да окаже натиск върху Германия и ЕС, пише специалистът Том Марзък-Мансър във Financial Times. Според него "Газпром" действа на принципа: "Дайте ни зелена светлина за "Северен поток-2" и ние ще ви доставяме колкото си искате газ!"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички