Русия призова ЕС да мисли за "Северен поток 2" търговски, а не политически


Русия призова ЕС да мисли за "Северен поток 2" търговски, а не политически
Снимка:

3230

Русия се надява, че държавите членки на Европейския съюз ще се придържат към търговска, а не политическа начин на мислене по отношение на проекта за газопровода „Северен поток 2“. Това заяви ръководителят на Втори европейски департамент към руското външно министерство Игор Неверов.

„Надяваме се, че ще е налице чисто търговска логика, без намеса на някои определени политически фактори“, посочи той, цитиран от агенция Sputnik.

Дипломатът също така заяви, че нежеланието на Копенхаген газопроводът да минава през датски териториални води не почива на законови основания и той всъщност ще бъде полезен за всички страни, участващи в него.

Осъществяването на проекта „Северен поток 2“ изисква от Дания, както и от Русия, Финландия, Швеция и Германия, да дадат разрешение за строителството на тръбата. Според съобщения на в. Financial Times правителството в Копенхаген разглежда начини за блокиране на строителството и иска евентуалното му влияние върху външната политика и сигурността, както и върху околната среда, да бъдат взети под внимание при решаването дали да се даде разрешение за строеж.

Пускането в употреба „Северен поток 2“, който трябва да доставя руски газ до Германия през Балтийско море, е планирано за 2018 г. В проекта, който е на стойност 55 млрд. долара, участват руския енергиен гигант „Газпром“, австрийската компания OMV, холандската „Royal Dutch Shell“ и германските „Uniper“ и „Wintershal“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички