Украйна измисли план за блокирането на "Северен поток 2"


Украйна измисли план за блокирането на "Северен поток 2"
Снимка: Getty Images/Guliver

7414

Киев "има план за по-нататъшни правни стъпки" за това, каза ръководителят на газовия оператор на Украйна - "Нафтогаз" Юрий Витренко, съобщава ТАСС.

Украйна разработи план за по-нататъшни правни стъпки, насочени към предотвратяване на пускането на "Северен поток 2", обяви Витренко след посещение в САЩ. "Имаме план за по-нататъшни правни стъпки, за да предотвратим пускането на този руски газопровод", написа той на страницата си във Facebook. Жестоки санкции: САЩ заплашва да спре "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

Шефът на "Нафтогаз" говори за икономически санкции срещу Русия през военния бюджет на САЩ, включително и срещу оператора на газопровода, които ще блокират проекта. Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2" 

Според Витренко Русия умишлено е провокирала енергийна криза в Европа, за да ускори пускането на "Северен поток 2" и да подкопае демократичните институции. Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Витренко отбеляза, че Киев полага "всячески усилия" да се противопостави на пускането на "Северен поток 2". Той смята, че благодарение на действията на украинската страна, "е възможно да се отложи завършването на този газопровод за повече от година". "Това е и резултат от нашето сътрудничество с американски и европейски партньори", казва той. Освен това Витренко припомни, че "Нафтогаз" се е включил в процедурата за сертифициране на оператора "Северен поток 2".

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства. Москва също така многократно заявява, че никога не е използвала енергийните ресурси като инструмент за натиск.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички