Япония - готова да доставя втечнен природен газ за Европа


Япония - готова да доставя втечнен природен газ за Европа
Снимка: iStock

5358

Япония е готова да организира доставките на втечнен природен газ за европейските страни в случай на изостряне на ситуацията около Украйна и последващо прекъсване на доставките на руски газ за Европа, съобщават медиите в страната, позовавайки се на правителствени източници. Според информационната агенция "Киодо", по-късно днес се очаква официално изявление по въпроса, предаде БГНЕС. САЩ и ЕС залагат на втечнения природен газ

Япония планира да осигури достатъчно газови запаси за себе си, преди да осигури доставки за европейските държави. Обемът и сроковете на доставките не се уточняват.

Миналата седмица японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Коичи Хагиуда, коментирайки съобщенията за преговори между САЩ, ЕС и азиатските държави за увеличаване на доставките на газ за Европа в случай на ескалация на напрежението около Украйна, заяви, че правителството ще проучи възможни варианти, които няма да се отразят неблагоприятно на японското население.

Според медийни публикации от миналия месец, Вашингтон търси алтернативни източници на природен газ за Европа, в случай че Русия прекрати транзита през Украйна. Според съобщенията САЩ смятат, че прекъсването на износа по други маршрути е по-малко вероятен сценарий. Кризата с Украйна: Ще спре ли руският газ за Европа?

Вестник Wall Street Journal съобщи, че Вашингтон вече е изпратил над 20 газови танкера в Европа в опит да намери алтернатива на руското гориво. Според медията американските власти са провели видеоразговори с официални лица от цял свят, опитвайки се да убедят купувачите в Южна Корея, Япония и други страни, които вече са платили за доставките на газ, да ги пренасочат към Европа. На свой ред европейски официални лица планират да посетят Доха и Баку, за да осигурят доставки на газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички