САЩ и ЕС залагат на втечнения природен газ


САЩ и ЕС залагат на втечнения природен газ
Снимка: iStock

3388

САЩ и ЕС възнамеряват да работят за увеличаване на доставките на втечнен природен газ на световния пазар заради ситуацията около Украйна. Това се посочва в съвместно изявление, което беше прието в понеделник след заседанието на енергийния съвет САЩ-ЕС. Тази среща на министерско ниво се проведе във Вашингтон. Кризата с Украйна: Ще спре ли руският газ за Европа?

„Справяйки се с геополитиката и въздействията върху климата върху настоящия енергиен пазар, ЕС и САЩ се ангажират да работят заедно, за да гарантират, че глобалните пазари на втечнен природен газ имат капацитета да предоставят допълнителни и разнообразни доставки в случай на прекъсване на доставките на тръбопроводен газ в краткосрочна перспектива, тъй като страните се отдалечават от изкопаемите горива към устойчиво бъдеще с нулеви емисии”, отбелязва се в документа, предаде БГНЕС.

В него се подчертава също, че САЩ и ЕС препотвърдиха на срещата ангажимента си да работят заедно проактивно за „справяне с всякакви потенциални рискове, свързани с доставката на енергийни ресурси“ за Европа. Bloomberg: Европа може да остане без газ след два месеца

Освен това Вашингтон и Брюксел потвърждават, че е „неприемливо да се използват енергийните ресурси като оръжие или лост за геополитическо влияние“. В тази връзка те уточняват, че възнамеряват да помогнат за укрепването на енергийната сигурност на „източните партньори“, като Молдова и Украйна, „включително чрез реверсивни доставки на газ“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички