Bloomberg: Европа може да остане без газ след два месеца


Bloomberg: Европа може да остане без газ след два месеца
Снимка: iStock/Guliver

2343

Европа рискува да остане без газ през следващите два месеца заради мразовитото време и ниските запаси от синьо гориво в хранилищата, пише агенция Bloomberg. Бизнесът алармира за риск от режим на тока в Европа

Авторите на публикацията отбелязват, че предпоставките за кризата с горивата са преходът към възобновяеми енергийни източници и намаляването на местния добив на природен газ. В резултат на това производството на електроенергия в европейските страни спадна през миналата година поради нестабилната вятърна и слънчева енергия.

"Предстоят два от най-студените месеци на зимата и има опасения, че Европа може да изчерпи количествата газ", се казва в статията, предаде БГНЕС.

От своя страна Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент на консултантската компания Wood Mackenzie, назова единствения според него изход от ситуацията.

"Не е съвсем ясно как могат да бъдат попълнени запасите от газ в хранилищата без допълнителни доставки от Русия по "Северен поток-2" или по сегашните маршрути", каза Ди Одоардо.

Цената на газа в Европа рязко се повиши през пролетта, като средната спот цена на TTF варираше между 250 и 300 долара за хиляда кубически метра. В последните дни на лятото цената на договора за ден напред надхвърля 600 долара, а в началото на октомври е повече от хиляда долара. Още през декември котировките се удвоиха. Такива постоянно високи цени не са наблюдавани в историята на газовите хъбове от 1996 г. насам. Експерт: Най-лошото от енергийната криза тепърва предстои

Експертите обясняват повишаването на цените с няколко фактора - ниските нива на заетост на европейските подземни газохранилища, ограниченията в доставките от страна на основните доставчици и високото търсене на втечнен природен газ (LNG) в Азия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички