WSJ: Кризата в Украйна прави САЩ господари на газовия пазар


WSJ: Кризата в Украйна прави САЩ господари на газовия пазар
Снимка: Getty Images

3596

Износът на втечнен природен газ от САЩ за Европа се е увеличил на фона на ескалацията на кризата в Украйна, съобщи Wall Street Journal. САЩ и ЕС залагат на втечнения природен газ

Според автора на статията Даниел Йергин, ръстът на добива на нефт и газ в САЩ се е превърнал в геополитически и икономически актив за страната, който може да измести руските конкуренти от европейския пазар.

"Докато петролната и газовата индустрия продължава да се възстановява от пандемичния срив на цените през пролетта на 2020 г., САЩ отново са най-големият производител на петрол в света - с близо 20% над двата си конкурента - Саудитска Арабия и Русия - и най-големият производител на природен газ в света", казва Ергин, предаде БГНЕС.

Авторът директно свързва успеха на американската петролна индустрия с ескалацията на кризата в Украйна. Кризата с Украйна: Ще спре ли руският газ за Европа?

"Днес няма съмнение за геополитическото значение на новите позиции на Америка в областта на нефта и газа. Кризата в Украйна и енергийната криза в Европа оформят глобалното въздействие на американското производство на нефт и газ", казва още Ергин. Япония - готова да доставя втечнен природен газ за Европа

По-рано по време на телефонен разговор британският премиер Борис Джонсън и президентът на САЩ Джо Байдън заявиха, че е необходимо да се намали зависимостта на европейските държави от руския газ.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички