Спасителният пристан за руските олигарси


Спасителният пристан за руските олигарси
Снимка: iStock

9528

80 милиарда долара - толкова са изгубили руските олигарси от началото на войната. Пристан за тях обаче се оказва Дубай - където от години се избягват международни санкции и никой не задава въпроси, разказва Deutsche Welle.

Само преди няколко дни, докато руснаците бомбардираха Мариупол, в Москва се срещнаха руският външен министър Сергей Лавров и неговият колега от Обединените арабски емирства Абдулла Бин Зайед Ал Нахаян. Според Лавров целта на срещата е да се обсъди положението в Украйна и как Русия би могла да разреши проблемите, трупали се там с години. Арабският му гост слуша и кима.

Лавров продължава: "Ние приветстваме балансираната обективна позиция, заета от Обединените арабски емирства". Опитният руски дипломат благодари за това, че ОАЕ като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН не са осъдили нападателната война на Путин, а са се въздържали при гласуването.

Освен това Дубай отказва да се присъедини към международните санкции и в сянката на войната в Украйна се е превърнал в един вид "спасително пристанище" за състоянията на руските олигарси.

Олигарсите изнасят милиарди към Дубай

Стоманени, нефтени и строителни магнати, бивши депутати от Думата и бивши руски губернатори в момента изнасят състоянията си в Емирствата. Докато американските и европейските финансови служби се опитват да замразят сметките на руските олигарси зад граница и да конфискуват техните яхти, имоти и самолети, по данни на New York Times досега най-малко 38 руски милиардери са изнесли капиталите си в ОАЕ. Избяга бащата на руските олигарси Анатолий Чубайс. Ще го последват ли други?

Сред тях са Андрей Скоч, бивш народен представител, който днес се занимава със стоманодобив и чиято състояние се предполага, че възлиза на 7 милиарда долара. Той и още двама други олигарси явно са успели да закотвят яхтите си в пристанището на Дубай. Частният самолет на приближения на Путин Аркадий Ротенберг също изглежда е кацнал в Дубай и така е избегнал опасността да бъде блокиран на Запад.

Руските олигарси са загубили най-малко 80 милиарда долара

Изглежда, че мотото на руските олигарси гласи: "Всеки, който може, да се спасява", след като Франция досега замрази капитали на стойност 800 милиона евро. По информация на Associated Press Италия е иззела яхти и вили на стойност 156 милиона евро. Заради санкциите, въведени в резултат от инванзията в Украйна, руският елит е на минус от най-малко 80 милиарда долара. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

Но пък в Обединените арабски емирства богатите руснаци са посрещнати с отворени обятия. През последните години към 40 000 руски граждани, в повечето случаи фиктивно, са се установили в Дубай, за да могат необезпокоявано да вършат сделките си. А сега към тях се присъединяват и особено големи богаташи. След избухването на войната в Украйна търсенето на луксозни вили е нараснало. Средният наем за луксозен апартамент в Дубай е 15 000 долара.

Държави заобикалят санкциите с помощта на Дубай

През последните години държави като Иран, Северна Корея, Сирия и Венецуела използваха Дубай като един вид финансов хъб, за да могат да заобиколят санкциите. В Емирствата не се интересуват от точния произход на парите, богаташите могат да се сдобият с луксозни резиденции, без да имат каквито и да било бюрократични проблеми.

Най-важният международен орган за борба с прането на пари - Financial Action Task Force - включи в началото на май Обединените арабски емирства в своя списък за наблюдение. Очевидно има достатъчно причини за това.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички