Абрамович изпрати суперяхти в турски курорти, за да избегне санкциите


Абрамович изпрати суперяхти в турски курорти, за да избегне санкциите
Снимка: Blohm+Voss

5589

Втора суперяхта, свързана с руския милиардер Роман Абрамович, акостира в турски курорт във вторник. Милиардерът и други богати руснаци са искали да инвестират в Турция, предава Reuters.

Западните правителства санкционираха тежко Абрамович и няколко други руски олигарси, в опит да изолират президента Владимир Путин и неговите съюзници заради нахлуването на руските войски в Украйна. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

Докато остро критикува инвазията, Турция заяви, че се противопоставя на санкциите, наложени от нейните съюзници от НАТО по принцип. Това би могло да я превърне в безопасно убежище за руснаци, които искат да правят инвестират и да запазят активите си.

Eclipse, която е една от най-големите яхти в света с дължина 162,5 метра, акостира в турския курорт, след като заобиколи гръцките острови, според свидетели на Reuters и данни за проследяване. Тя плава под бермудски флаг. Корабът има две хеликоптерни площадки, девет палуби, плувен басейн и вградена противоракетна защита.

Друга суперяхта, свързана с Абрамович – Solaris – пристигна ден по-рано в курорта Бодрум, след като също избегна териториалните води на страните от Европейския съюз, които са санкционирали олигарсите.

Абрамович, собственикът на английския футболен клуб Челси, беше за кратко в Истанбул миналата седмица, според данни за проследяване на полети и хора, запознати с пътуванията. Нямаше индикации, че е бил на борда на някоя от двете яхти.

Източник в Анкара, запознат с последните разговори с Абрамович, разкрива, че той и други богати руснаци са искали да инвестират в Турция предвид санкциите, наложени в други държави. "Той иска да свърши някаква работа и може да купи някои активи", казва източникът, добавяйки, че олигархът вече притежава някои активи в Турция, но без да уточнява какви.

Друг източник в Анкара каза, че Турция в момента не обмисля да се присъедини към санкциите и очаква богатите руснаци да купуват активи и да правят инвестиции. "Ние действаме чувствително по въпроси като внасянето на парите на олигарсите в Турция", казва източникът.

Турските институции внимателно наблюдават западните санкции, но засега не са предприели стъпки за конфискуване на санкционираните руски активи,

Малка група хора на моторна лодка протестираха пред Solaris, докато тя акостира, държейки украински знамена с надписи "Не на войната", показват снимки в социалните мрежи.

С пристигането на Eclipse и Solaris, Абрамович засега разполага с над 1,2 милиарда долара от богатството си в Турция, като всеки кораб се оценява на 600 милиона долара или повече. Свързани с руски олигарси яхти са задържани в няколко европейски страни като Италия, Испания и Германия.

Трудна ситуация

Санкциите са деликатна тема за Турция, която има близки търговски и дипломатически връзки както с Русия, така и с Украйна. Критиците на президента Тайип Ердоган заявиха, че опитите да балансира могат да го направят уязвим в международен план.

"Закотвянето в турските пристанища на яхти, за които е наложено ембарго в европейски страни, може да постави Турция в трудна ситуация на международната арена", казва пред Reuters Утку Чакърозер, депутат от Републиканската народна партия, която е основната опозиционна партия.

Анкара се опитва да посредничи за прекратяване на огъня и мирни преговори между Москва и Киев.

И Eclipse, и Solaris са построени в германски корабостроителници. Те са сред няколкото яхти, притежавани от Абрамович, според информацията на изданията за луксозни стоки SuperYachtFan, SuperYacht и Forbes.

140-метровата яхта Solaris, която също плава под флаг на Бермудските острови, остана акостирала в Бодрум във вторник, седмица след като напусна курортния град Тиват в Черна гора на Адриатическо море.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички