Американските власти погнаха Роман Абрамович


Американските власти погнаха Роман Абрамович
Снимка: Getty Images

10358

Американски съд е разпоредил конфискация на два луксозни самолета, притежавани от руския милиардер Роман Абрамович, съгласно санкциите на САЩ, наложени след инвазията на Русия в Украйна.

Машините са на обща стойност близо 400 милиона долара, но все още не е сигурно дали американските власти ще получат контрол над тях. Оценяваният на 350 милиона долара Boeing 787 Dreamliner и струващият 60 милиона долара Gulfstream G650 ER засега не са задържани от властите в САЩ и не е ясно дали те знаят точното им местоположение, казва източник на Министерството на правосъдието пред Reuters.

Заповедите за изземване са издадени от федерален съдия в Манхатън, тъй като неотдавнашните полети са нарушили американския експортен контрол, наложен след инвазията на Русия в Украйна през февруари. По тази причина Министерството на търговията на САЩ повдигна административни обвинения срещу Абрамович.

Съдебните заповеди вероятно ще разубедят компаниите да помогнат за преместването на самолетите. Американските власти се стремят да притиснат бизнес лидери, близки до руския президент Владимир Путин, за да го накарат да спре военните действия в Украйна. Абрамович отрича да има близки връзки с Путин.

Пътуващ посредник

Според Министерството на търговията на САЩ по-малкият самолет Gulfstream е излетял от Истанбул за Москва на 12 март, отпътувал е на следващия ден за Тел Авив и е летял от Истанбул за Москва отново на 15 март. Другият самолет Boeing е излетял от Дубай за Москва на 4 март. Роман Абрамович ли е тайният посредник между Русия и Украйна?

Руският олигарх вероятно е използвал въпросните полети, за да се срещне с Путин в Кремъл и да му предаде съобщение от украинския президент Володимир Зеленски за евентуалните условия за прекратяване на огъня и започване на преговори за мир. Абрамович изпълни тази мисия, но без особен успех. Какво се случи с руския милиардер по време на преговорите - четете тук

Тъй като самолетите са произведени в САЩ и полетите са извършени след влизането в сила на санкциите, Абрамович е трябвало да получи специален лиценз от американските власти, за да лети с тях до Русия. Подобно разрешение не е искано, но дори и да беше, американските власти вероятно щяха да откажат.

Заради нарушението търговското министерство може да реши да наложи глоба на Абрамович до 328 000 долара за нелицензиран полет или близо 1 милион долара общо за трите полета, заедно с други наказания. "На руски олигарси като Абрамович няма да бъде разрешено да нарушават правилата за износ на САЩ без последствия", казва в изявление служителят на министерството Джон Сондерман.

Ведомството се задейства през март, за да приземи Gulfstream-а на Абрамович, заедно с 99 други самолета, за които се смята, че наскоро са пътували до Русия, заради предполагаемо нарушение на контрола върху износа. Абрамович притежава и двата самолета чрез различни офшорни компании, регистрирани в Кипър, Джърси и Британските Вирджински острови, твърдят прокурорите. Абрамович изпрати суперяхти в турски курорти, за да избегне санкциите

През февруари той промени собствеността, за да направи децата си бенефициенти на тръст, който в крайна сметка притежава и двата самолета. Но милиардерът е продължил ефективно да притежава и контролира самолетите, когато те отлетяха за Москва следващия месец, според Министерството на търговията.

Абрамович, който помогна за посредничеството в преговорите между Москва и Киев през първите дни на войната, не е бил санкциониран лично от САЩ. Той е санкциониран от Европейския съюз и Великобритания. Наскоро стана ясно, че Абрамович е сезирал европейското правосъдие с искане да бъдат анулирани санкциите на ЕС срещу него. Милиардерът има руско, израелско и португалско гражданство.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички