Роман Абрамович е бил отровен с химическо оръжие?


Роман Абрамович е бил отровен с химическо оръжие?
Снимка: Getty Images

8715

Руският милиардер Роман Абрамович и украинските преговарящи вероятно са били отровени с химическо оръжие, докато са водели преговори за мир в Украйна. Шокиращото разкритие идва от американския вестник Wall Street Journal и разследващото издание Bellingcat, които се позовават на свои информирани източници.

След срещата на 3 март в Киев Абрамович и двама висши членове на украинската делегация, водена от главния преговарящ Михаил Подоляк, са развили симптоми на предполагаемо отравяне – зачервени очи, постоянно и болезнено сълзене и лющене на кожата по лицето и ръцете. Руският олигарх дори е имал загуба на зрение за кратко.

Подобни симптоми са забелязани и при друг важен член на преговарящите – Рустем Умеров – кримски татарин и депутат от украинския парламент, играл ролята на свръзка с украинските власти, пише Wall Street Journal.

Тримата мъже, за които се предполага, че са били отровени, са консумирали само шоколад и вода в часовете преди появата на симптомите. Вечерта след приключването на преговорите те са отседнали в апартамент в Киев, където са се почувствали зле, според Bellingcat.

Абрамович, който има дългогодишни връзки с президента Владимир Путин, се включи в опитите за прекратяване на войната в Украйна. Той пътува между Москва, Беларус, Истанбул, Киев, Лвов и други места за преговори в последните седмици.

Миналата седмица милиардер е посетил Москва и Киев, където се е срещнал с лидерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, опитвайки да играе ролята на посредник помежду им с цел прекратяване на военните действия. Повече за тайната мисия на Абрамович - четете тук

Отравяне с химическо оръжие?

Трудно да се определи дали симптомите на Абрамович и екипа му са причинени от химически или биологичен агент или от някаква атака с електромагнитна радиация, посочват експерти.

Най-вероятната причина за състоянието им е "отравяне с неизвестно химическо оръжие", смятат експерти, цитирани от Bellingcat. Не е ясно как предполагаемата отрова е попаднала в тялото на милиардера и спътниците му – тя не е могла да бъде открита, тъй като е минало твърде дълго време от момента на приемането ѝ.

За щастие дозата и видът на използвания токсин не са били достатъчни, за да представляват опасност за живота на потърпевшите."Най-вероятно са имали за цел да изплашат жертвите, вместо да причинят трайни щети. Жертвите казаха, че не са наясно кой може да има имал интерес от такава атака.", твърдят специалистите.

Според запознати предполагаемата атака може да е дело привърженици на твърдата линия в Москва, които са искали да саботират преговорите за прекратяване на войната.

Впоследствие състоянието на Абрамович и украинските преговарящи, включително и на Умеров, се е подобрило и животът им е извън опасност. Запознат с въпроса потвърди инцидента пред Reuters, но каза, че руският милиардер не е позволил това да попречи на мисията му. Богаташът е посветил много време на посредничество между враждуващите страни.

Според американското разузнаване, неразположението на Абрамович и спътниците му се дължи на екологични фактори, а не на отравяне, предава Reuters.

Запитан за предполагаемото отравяне, украинският преговарящ Михайло Подоляк каза, че "има много спекулации, различни конспиративни теории". Рустем Умеров призова хората да не се доверяват на "непроверена информация".

Кремъл призна, че Абрамович е изиграл роля в ранен етап на мирните преговори между Русия и Украйна, но инициативата вече е в ръцете на преговарящите екипи на двете страни. Двете делегации трябва да се срещнат в Истанбул във вторник. Това ще бъдат първите преговори за мир лице в лице от повече от 2 седмици.

Западът наложи тежки санкции на руски милиардери като Абрамович, руски компании и висши руски държавни служители, свързани с Кремъл, в опит да принуди Путин да се оттегли от Украйна. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

В миналото руското правителство беше обвинявано, че използва отрова за наказание на своите врагове. През 2004 г. украинският политик Виктор Юшченко беше отровен, а лицето му остана обезобразено. Той обвини Русия за атаката.

През 2018 г. бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, избягали във Великобритания, бяха отровени с нервнопаралитичния агент "Новичок". И двамата оцеляха, както и британски полицай, хоспитализиран след контакт с отровата. Британка по-късно почина, след като случайно влезе в контакт с нервнопаралитичния агент.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички