Луксозната яхта на руски олигарх избяга от Хонконг след натиск от САЩ


Луксозната яхта на руски олигарх избяга от Хонконг след натиск от САЩ
Снимка: Getty Images

14983

Луксозна яхта, принадлежаща на санкционирания руски олигарх Алексей Мордашов, напусна Хонконг, насочвайки се към южноафриканското пристанище Кейптаун, според специализирания сайт за проследяване на корабоплаването MarineTraffic.

Присъствието на 141-метровия многопалубен кораб Nord в градското пристанище Виктория през последните седмици предизвика критики от страна на Държавния департамент на САЩ. Американските власти поставиха под въпрос "прозрачността" на финансовия център и предупредиха за рискове за репутацията му, предава Reuters.

Милиардерът Мордашов, който е сред приближените на Путин, беше един от олигарсите, санкционирани от САЩ и Европейския съюз след нахлуването на Русия в Украйна заради връзките им с руския президент. Италианските власти конфискуваха негова вила на остров Сардиния и яхтата му Lady M. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

Докато редица руски суперяхти бяха конфискувани или им беше отказан достъп в Европа и други страни, Nord спокойно стоеше на котва в пристанището на Хонконг. Оценената на над 500 милиона долара луксозна яхта пристигна 5 октомври след седемдневно плаване от Владивосток през Японско и Източнокитайско море.

Хонконгският морски отдел е потвърдил, че Nord е напуснала специалния административен район, а според MarineTraffic се е насочила към Южнокитайско море. Малко по-рано яхтата на Мордашов е била заредена с гориво.

Лидерът на Хонконг Джон Лий каза на 11 октомври, че хонконгските власти няма да предприемат действия по едностранни санкции, наложени на Мордашов от отделни юрисдикции.

"Не можем да направим нищо, което няма правно основание", каза Лий. Самият той е санкциониран от САЩ за ролята си в потискането на местните свободи. По думите на Лий градът, управляван от Китай, ще спазва само санкциите на ООН. Международната организация обаче не е санкционирала Мордашов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Шехерезада" - тайната яхта на Путин за 700 млн. долара

Абрамович изпрати суперяхти в турски курорти, за да избегне санкциите

Спасителният пристан за руските олигарси

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички