"Шехерезада" - тайната яхта на Путин за 700 млн. долара


"Шехерезада" - тайната яхта на Путин за 700 млн. долара
Снимка: SuperYachtFan

16682

Руският президент Владимир Путин отпразнува своя 70-годишен юбилей. Той получи многобройни поздрави и няколко наистина необикновени подаръци. Трактор е един от най-странните сред тях. Необичайният дар дойде от беларуския му колега и съюзник Александър Лукашенко, чиято страна има завод за трактори. Този подарък се конкурира и друг странен такъв – планини от пъпеши и дини от президента на Таджикистан Емомали Рахмон.

Тези подаръци обаче далеч не са толкова невероятни, колкото луксът, с който е свикнал руският държавен глава. Известно е, че Путин се възмущава от руснаците, които изкарват парите си в Русия, но ги харчат в "империята на лъжата", както той нарича Запада. Изглежда обаче дори самия той не следва собствените си принципи. Това показва разследване на фонда на най-изявения му критик Алексей Навални, който лежи в руски затвор, а преди това Путин се опита да го отрови. То се отнася до разкошна яхта, която се оценява на 700 млн. долара. За какво харчи Путин мистериозното си богатство

На пръв поглед Путин няма нищо на свое име на Запад. Но неговата дъщеря Катерина Тихонова има умопомрачителен замък във френския курортен град Биариц на брега на Атлантическия океан. Бившата му жена Людмила Путина също има прекрасна вила недалеч от Биариц.

На всички е пределно ясно, че Путин обича лукса и разкоша. Основният му подход е добре известен още от двореца му в Генджелик на брега на Черно море. Ако нещо действително принадлежи на Путин не е важно на чие име е, а кой реално го управлява. Това е друго разследване на Навални от 2021 г. Но в случая ще се спрем по-детайлно на суперяхтата "Шехерезада".

Приказната "Шехерезада"

Загадъчната яхта "Шехерезада" струва 75 млрд. рубли (700 млн. долара). Дълга е 140 метра и е на 6 етажа. Има всичко, каквото можете (и не можете) да си представите – две площадки за хеликоптери, басейн, спа комплекс, салон за красота, огромна гостна и царски каюти.

"Шехерезада" заема 13 място в класацията за най-големите и скъпи яхти в света. В този списък са и плавателните съдове на Роман Абрамович (3-та позиция) и на Алишер Усманов (5-та позиция). Но както можете да се досетите "Шехерезада" е единствената в този списък, за която не е упоменато на кого принадлежи. Мнозина, включително и New York Times, твърдят, че това е яхтата на Путин, но засега няма сигурни доказателства за това.

Луксозната яхта, оценена на 700 млн. долара, е дълга 140 метра. На първия етаж са разположени технически помещения – кухня, столова, място за провеждане на събрания и зона за отдих на екипажа.

Централният вход е на на главната палуба, а под нея са разположени 6 каюти за гости, трапезария, спа, различни видове сауни.

На горната палуба се намира голяма гостна със столова, две каюти за ВИП персони и дори технически роял, който може да свири сам.

Над тях е палубата на собственика. Тя е разделена на две зони. Едната – за господаря на яхтата с всички екстри – вана с джакузи, спа зона и работен кабинет. Другата – за неговата спътница.

Над тях е каютата на капитана, а най-отгоре е т.нар. "слънчева палуба", където има джакузи. Там са разположени и технически помещения.

На главната палуба има и хангар за вертолети. При нужда хеликоптерът се спуска вътре, за да не пречи на разходката по палубата.

Освен всичко изброено на яхтата има и асансьор, а вътре и макет на самата лодка, заедно с който очевидно върви и книгата "Приказки за Шехерезада".

Разследването на фонда на Навални

На 21 март екипът на руския опозиционен политик Алексей Навални публикува подробности за "Шехерезада". През 2021 г. фондът на Навални доказа, че дворецът в Генджелик е на Путин, като показа, че за неговото построяване са плащали приятелите му. Сега фондът прави това и за яхтата, като показва кой работи на нея и съответно получава заплата. Фондът на Навални разполага със списък на екипажа, който работи на яхтата. Навални отговори на атаката срещу него с голямо разследване за "двореца на Путин"

Капитан на лодката е Гай Бенет-Пиърс. Той е единственият чужденец в списъка, всички останали са руснаци. Почти всички работят във ФСО – Федералната Служба за Охрана, ведомството, охраняващо Владимир Путин.

Веднага след капитана в списъка е помощник-капитанът – Сергей Гришин от ФСО. По-надолу фигурира името на Анатолий Фуртел с адресна регистрация в Сочи, ул. "Фурмана" 10. На същия адрес се намира офисът на ФСО на Русия за Кавказ. Това са хората, които се грижат за Путин в една от любимите му резиденции "Бочаров ручей" край Сочи. В нея Путин често отсяда и приема гости, сред които и президентът на Беларус Александър Лукашенко. В списъка е името и на Александър Печуркин – помощник на боцмана. Той работи във ФСО на Русия, охранява и резиденцията на "Бочаров Ручей".

Следващото име е това на Евгений Шведов, който отговаря за приземяването на хеликоптерите на яхтата, за които има две площадки отпред и отзад. Неговата адресна регистрация съвпада с адреса на ФСО в Сочи, а местоработата му е военна част 38974, длъжността – сътрудник по охраната. По-надолу в списъка е Александър Христофоров, който работи като матрос дърводелец. Неговият адрес също съвпада с този на ФСО в Сочи.

И така на първите два листа от списъка на екипажа има 23-ма души, като близо половината от тях са свързани с ФСО. Това се доказва с проверка в публични регистри и с имената им в телефонни приложения, където са записани с ФСО. Проведени са били и разговори с някои от екипажа.

"Не мога да намеря по-добро доказателство от това, че тази яхта е на Путин", споделя Мария Певчих, един от авторите на разследването. По думите ѝ дори на хиляди километра от Москва, в Италия (където се подвизаваше яхтата преди да бъде конфискувана от италианските власти през май), на нея работят хора, които официално са лична охрана и персонал на Путин. Певчих обяснява, че същите хора се грижат за него в резиденциите му и при пътувания му, като те заедно летят до Италия и работят на една от най-скъпите яхти в света.

Нищо не е на името на Путин

Всеки, който е запознат с някои от разследванията на фонда на Навални, знае прекрасно основното правило на Путин – "да лъжеш, но нищо да не записваш лично на себе си". Затова и руският президент се е обкръжил от десетки верни приятели, които държат неговите милиарди. Такъв е и знаменитият виолончелист Сергей Ролдугин, кръстник на дъщеря му. Михаил Шеломов – син на първа братовчедка на Путин, отговаря за дяловете му в "Газпром" и хранилището "Согаз", управлява и неговите дворци. Кой и как прикрива огромното богатство на Владимир Путин?

Лозята в двореца Генджелик на брега на Черно море са официално на състудента му Николай Егоров, а дворецът е записан на олигарха Аркадий Ротенберг.

"Настояваме за незабавно задържане на яхтата и нейната конфискация. Искаме незабавно да бъдат разкрити документите – кой, кога и как е платил за нея. Защото са платили с нашите пари. Това са парите, откраднати от руските пенсионери, парите, откраднати от учители и лекари, парите, откраднати от войниците, които ги лъжат и ги изпращат да умират в Украйна във война, която е нужна единствено на Путин", заявиха преди време авторите на разследването.

По думите им "Шехерезада" е платена със средствата от непостроените руски болници, от рушащите се училища, от недоживелите до пенсия родители. "Вместо да усвоим космоса, да развиваме руската промишленост, да построим силна и иновативна икономика, Путин построи за себе си "Шехерезада", казват в заключение те.

През май италианското правителство в действителност разпореди конфискацията на луксозната яхта. "Полицейските разследвания показаха, че собственикът на лодката има връзки с "ключови елементи на руското правителство" и с хора, засегнати от санкциите на ЕС", казаха тогава от италианското министерство на финансите в свое изявление. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

Последните месеци преди да бъде конфискувана "Шехерезада" беше в ремонт в италианското пристанище Марина ди Карара близо до морския град Маса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ново мащабно разследване показа скритото богатство на Путин

Путин се отказа от Запада - смени швейцарския си часовник с руски

Лимузината на Путин: Постсъветски лукс за богаташи

Как преминава една типична сутрин на Владимир Путин

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички